Er aubergine sunt? 11 gode grunner

Er aubergine sunt? 11 gode grunner

aubergine sunt

Før jeg forklarer fordelene med aubergine, la meg kort forklare helse næringsstoffene til aubergine.

Eggplanter er næringsrike og inneholder en rekke vitaminer, mineraler og fiber som kroppen trenger for å være sunn og fungere skikkelig.

Vitamin C – Holder cellene sunne og opprettholder helsen til blodkar, bein og hud.

Vitamin B6 – Hjelper immunforsvar og dannelse av hemoglobin.

Vitamin K – Et vitamin som kroppen trenger for blodpropp og sårheling.

Magnesium – Støtter muskel- og nervefunksjon i kroppen.

Kalium – Hjelper musklene som styrer puls og puste.

Tiamin – spiller en viktig rolle i å bryte ned karbohydrater til energi som trengs av kroppen.

Folat – Nødvendig i benmargen for å lage hvite og røde blodlegemer og for å lage DNA.

I tillegg til dette inneholder aubergine også små mengder næringsstoffer som kobber, mangan, folsyre og niacin.

1. Aubergine er bra for hjertehelsen.

De helsemessige fordelene med aubergine kan positivt påvirke hjertets helse.

Fiber, vitamin B6, vitamin C og kalium er mange næringsstoffer som finnes i aubergine. Disse næringsstoffene kan ha en positiv effekt på kardiovaskulær helse.

For eksempel kan fiber bidra til å redusere mengden kolesterol kroppen din absorberer. Høyt kolesterol kan føre til opphopning av fett som fester seg til blodårene. Disse avleirene kan vokse og gjøre det vanskeligere for blod å passere gjennom arteriene.

Dette kan igjen øke blodtrykket, noe som til slutt kan føre til forferdelige sykdommer som hjerteinfarkt eller hjerneslag.

Fiberen i aubergine binder kolesterolet kroppen absorberer med gallen i fordøyelsessystemet, slik at kroppen kan eliminere det naturlig.

Kalium i aubergine er viktig for kroppsfunksjonen. Det regulerer og styrker muskel- og hjertesammentrekninger. Styrking av hjertet reduserer sjansene for høyt blodtrykk eller hjerteinfarkt.

En økt risiko for hjertesykdom og hjerneslag er assosiert med høye nivåer av et protein som kalles homocystein i blodet. B-vitaminene som finnes i aubergine hjelper til med å senke homocystein nivåer.

2. Aubergine er bra for å forhindre anemi.

En annen helsemessig fordel med aubergine er at det kan forhindre jernmangelanemi.

Anemi på grunn av jernmangel forårsaker en rekke symptomer, inkludert utmattelse, mangel på energi, blek hud, hjertebank og kortpustethet. Jernmangel er mer vanlig hos kvinner enn menn.

Jern spiller en viktig rolle i produksjonen av røde blodlegemer som fører oksygen i kroppen. Mangel på jern fører til at færre røde blodlegemer fører til mindre oksygen til kroppen. Dette forårsaker symptomer som tretthet og kortpustethet.

Aubergine er også rik på kobber, som sammen med jern spiller en viktig rolle i produksjonen av røde blodlegemer.

3. Eggplanter bidrar til å forbedre kognitiv funksjon.

En av de andre fordelene med aubergine er at det bidrar til å forbedre kognitiv funksjonshelse.

Aubergine inneholder høye nivåer av anthocyaniner, nasnin, som gjør skinnet på disse grønnsakene lilla.

Anthocyaniner er en type flavonoid, en forbindelse med antioksidantegenskaper. Nasnin hjelper til med å forhindre betennelse i nervevev. Nevroinflammasjon er årsaken til sykdommer som Parkinsons og Alzheimers.

Anthocyaniner fremmer blodstrømmen til hjernen. God blodstrøm til hjernen støtter kognitive funksjoner, inkludert hukommelse, læring, problemløsning og beslutningstaking.

Derfor kan vedlikehold og forbedring av hukommelse og kognitiv funksjon potensielt bidra til å forhindre aldersrelaterte hjernesykdommer.

Studier har vist at aubergine nasnin kan bidra til å holde hjernen sunn og trygg ved å bryte ned fett i hjernen som kan forårsake celleskader.

Eggplanter er også rike på fytonæringsstoffer som klorogensyre og kalium. Klorogen syre er en annen antioksidant som er effektiv til å senke blodtrykket og kontrollere blodsukkeret.

Kalium er viktig for kroppen og kan fungere som en vasodilator. Når blodkar utvides, når oksygenrikt blod hjernen, noe som gir helsemessige fordeler som antocyaninene nevnt ovenfor.

4. Aubergine hjelper deg med å gå ned i vekt.

Aubergines lave nivåer av kalorier og karbohydrater, og store mengder fiber og protein, betyr også at det er effektivt for vekttap.

Aubergine inneholder også minimalt fett og kolesterol, noe som gjør det til en veldig gunstig mat for de som prøver å gå ned i vekt.

5. Aubergine hjelper fordøyelsen.

En av de andre helsemessige fordelene med aubergine er dens evne til å hjelpe fordøyelsen.

På grunn av sitt rike fiberinnhold fungerer aubergine som et naturlig avføringsmiddel som forbedrer fordøyelsessystemets funksjon. Inkludering av aubergine som en del av kostholdet ditt, vil hjelpe til med regelmessig avføring.

Det betyr å spise aubergine som et naturlig avføringsmiddel, kan hjelpe mennesker som lider av forstoppelse.

Aubergines rike fibrøse helseegenskaper betyr også at det kan forhindre risikoen for betennelse i fordøyelsessystemet. Fiber er en kraftig antioksidant som bekjemper betennelse.

Betennelse i fordøyelsessystemet forårsaker symptomer som diaré, tretthet, feber, magesmerter og vekttap og er forbundet med Crohns sykdom og ulcerøs kolitt.

Imidlertid kan eggplanter i moderate mengder bidra til å forhindre utvikling av betennelse, men å spise for mange eggplanter kan faktisk fremme betennelse.

Dette er fordi eggplanter inneholder et enzym som kalles kolinesterase. Et overskudd av kolinesterase kan potensielt forårsake betennelse ved å blokkere andre antiinflammatoriske stoffer i kroppen.

6. Eggplanter hjelper kreft.

Aubergine største helseegenskaper er kreftbekjempende fordeler. Aubergine har antioksidantegenskaper.

Spesielt antioksidanter har den effekten at de beskytter kroppen mot frie radikaler, molekyler som kan skade celler.

Et fenomen som kalles oksidativt stress kan endre cellemembraner og andre strukturer som proteiner, lipider, lipoproteiner og DNA sterkt. Oksidativt stress kan oppstå når celler ikke klarer å ødelegge overflødige frie radikaler i kroppen.

Frie radikaler har vært knyttet til degenerative prosesser i kroppen, inkludert aldring, samt sykdommer som kreft, demens, leddgikt, kardiovaskulære problemer og Parkinsons.

Auberginer er også rike på mangan. En av de helsemessige fordelene med mangan er at den kan bekjempe frie radikaler som kan skade kroppen. Å opprettholde tilstrekkelige nivåer av denne antioksidanten i kroppen kan beskytte celler og forhindre eller forsinke sykdommene nevnt ovenfor.

7. Aubergine hjelper til med å kontrollere blodsukkeret.

En ekstra fordel med aubergine er dens evne til å regulere blodsukkernivået.

Eggplanter kan bidra til å opprettholde sunne blodsukkernivåer på grunn av deres høye fiberinnhold. Fiber forhindrer pigger i blodsukkernivået ved å redusere kroppens absorpsjon og sukkerhastighet.

Eggplanter inneholder spesielt naturlige planteforbindelser som kalles polyfenoler. Polyfenoler inneholder antioksidanter og kan redusere betennelse og forbedre hjernens funksjon.

Polyfenoler stimulerer også utskillelsen av insulin, et nøkkelhormon som opprettholder stabilt blodsukker.

Aubergineantocyaniner hjelper også til med å behandle diabetes. Antocyaniner hjelper til med å forhindre insulinresistens hos personer med diabetes.

8. Aubergine er bra for øyehelsen.

En annen egenskap ved aubergine er at den er rik på antioksidanten lutein. Lutein er klassifisert som en av to karotenoider, pigmenter som finnes i øyet, som er ansvarlige for å beskytte øyet mot skade. Luteinmangel forårsaker øyesykdommer som makuladegenerasjon (AMD) og grå stær.

AMD har en tendens til å forekomme hos mennesker i 50- og 60-årene.

Antioksidantegenskapene til auberginerike har positive effekter på å forsinke og redusere effekten av AMD.

Å spise eggplanter kan også bidra til å senke intraokulært trykk. Høyt øyetrykk kan forårsake uskarphet, øyesmerter og tåkesyn.

9. Eggplanter har beinhelseegenskaper.

Eggplanter kan bidra til å forbedre bentettheten og redusere risikoen for osteoporose. Eggplanter inneholder næringsstoffer som kalsium, magnesium og kalium, som bidrar til å øke beinstyrken.

10. Aubergine hjelper med fødselsskader.

Aubergine inneholder folsyre, som er viktig for gravide kvinner. Å spise en diett rik på folsyre kan bidra til å forhindre fødselsskader. Mangel på folsyre forårsaker problemer for både mor og foster.

11. Aubergine har helsemessige fordeler.

Aubergine er rik på vitaminer, mineraler, antocyaniner og antioksidanter. Studier har vist at disse egenskapene kan bidra til å forbedre hudtonen og sakte aldring.

Næringsstoffer per 100 g aubergine

 • Kalorier: 24 Kcal
 • Totalt karbohydrat: 5,7 g
 • Protein: 1 g
 • Total fett: 0,19 g
 • Kostfiber: 3,4 g
 • Vitamin A: 27 IE
 • Folsyre: 22 ug
 • Vitamin B: 1,09 mg
 • Vitamin C: 2,2 mg
 • Vitamin E: 0,3 mg
 • K-vitamin: 3,5 ug
 • Kalsium: 9,0 mg
 • Kobber: 0,082 mg
 • Jern: 0,24 mg
 • Magnesium: 14 mg
 • Mangan: 0,25 mg
 • Kalium: 230 mg
 • Natrium: 2,0 mg
 • Sink: 0,16 mg
Show Buttons
Hide Buttons