Er banan sunt? 29 gode grunner

Er banan sunt? 29 gode grunner

Er banan sunt?

Hvor og hvordan er bananer bra for kroppen vår?

Bananer er veldig rike på antioksidanter og andre næringsstoffer.

En banan inneholder mye kalium. Potentium er viktig for å kontrollere blodtrykket, som beskytter hjertet.

Kalium i bananer kan også forbedre menns seksuelle helse.

Bananer inneholder også vitamin B6, som forhindrer anemi og hjertesykdom. Dette vitamin B6 hjelper deg med å sove sunt.

Fiberen i bananer styrer fordøyelseshelsen, fremmer vekttap, fremmer tarmhelsen og senker blodsukkeret etter måltider.

Den er også rik på magnesium, noe som kan forhindre type 2-diabetes. Den inneholder også store mengder tryptofan, som får deg til å føle deg bedre og hjelper til med å behandle depresjon.

Så langt har vi kort undersøkt effekten av bananer. Fra nå av vil jeg forklare i detalj en etter en.

1. Forbedre hjertehelsen.

I følge en rapport fra Harvard Medical School, kan lave kaliumnivåer forårsake hjertesvikt. En kaliumrik banan kan bidra til å løse disse problemene. (Selvfølgelig kan ikke for mye kalium være bra for hjertet.)

Hjertet trenger kalium for riktig sammentrekning og utvidelse. Lavt kaliumnivå i kroppen kan føre til et hjerteinfarkt som kalles hypokalemi.

En ny studie viser at en banan om dagen kan redusere risikoen for hjerteinfarkt med en tredjedel. Dette er kanskje ikke en nøyaktig studie, men det kan oppnås hvis andre sunne livsstiler kombineres, for eksempel å avstå fra å røyke eller drikke og trene regelmessig.

En annen grunn til at bananer er bra for hjertehelsen, er at det er forskjellige kaliumionkanaler i hjertet. Det kan høres skummelt ut, men veldig lave nivåer av kalium i kroppen kan også stoppe hjertet. Ifølge National Heart Institute er bananer en av fruktene du bør spise for et sunt hjerte.

I følge University of Maryland Medical Center hjelper kalium med å senke blodtrykket. Ifølge en studie kan spising av to bananer om dagen senke blodtrykket med 10 prosent.

I følge American Heart Association reduserer kalium effekten av natrium. Imidlertid må regelmessig trening og et sunt kosthold kombineres for å opprettholde hjertehelsen. Og folk relatert til nyresykdom må være forsiktige med kaliuminntaket. Du må konsultere en spesialist eller en lege.

Høyt natriuminntak øker blodtrykket. Potentium har en positiv effekt på blodtrykket. Det hjelper også med å frigjøre natrium fra kroppen.

2. Det hjelper hjernens helse.

Bananer er rike på vitamin B6 som forbedrer kognitiv funksjon. Ifølge en Tuft’s University-studie presterer menn med høye nivåer av vitamin B6 bedre på hukommelsestester. Magnesium i bananer fremmer elektrisk aktivitet mellom nerveceller i hjernen.

Enda viktigere, celler i hjernen bruker glukose som drivstoff. Hjernen vår kan ikke lagre glukose, så vi må levere den regelmessig. Bananer frigjør sakte glukose i blodet. I kroppen brukes sukkeret i bananer mer gradvis enn sukkeret i raffinert sukker. Det gir glukose til hjernen stabilt.

Potentium i bananer normaliserer også oksygenivåer i hjerneceller. Frukt er rik på mangan, kjent for å forhindre hjernesykdommer som epilepsi og Parkinsons sykdom. Serotonin og melatonin i bananer er også bra for å lindre stress.

Mangel på vitamin B6 kan også føre til depresjon og perifere nerverelaterte sykdommer. Å spise bananer regelmessig kan forbedre hjernens helse og nervefunksjon. Derfor hjelper det også å øke konsentrasjonen.

Studier viser at kalium i bananer kan bidra til å forhindre hjerneslag i alderdommen. Og hos kvinner etter overgangsalderen kan spising av bananer redusere risikoen for hjerneslag med 12 prosent. I følge American Academy of Neurology er det 1,5 ganger større sannsynlighet for at personer som mangler kaliuminntak. Potentium påvirker ikke blødning fra plutselig blødning, men hjelper iskemisk hjerneslag (80% av hjerneslag).

3. Det er bra for beinene dine.

I følge National Osteoporosis Foundation er kalium i bananer bra for beinhelsen. Magnesium i bananer er et av de viktigste næringsstoffene for beinhelsen.

Mat rik på kalium hjelper til med å opprettholde syre-base balanse i kroppen. Mat rik på kalium hjelper bein å opprettholde strukturen. Med andre ord kan kaliuminntak forhindre tap av kalsium i bein.

Kaliuminntak har også vist seg å forbedre bentettheten hos eldre kvinner. Studier viser at langtidsinntak av kalium er knyttet til redusert risiko for osteoporose. En annen amerikansk studie knytter kaliuminntak til aldringsrelatert forebygging av bentap.

4. Det hjelper med diaré.

Bananer hjelper til med å behandle diaré ved å erstatte elektrolytter. Denne frukten er rik på kalium, så den kan bidra til å erstatte tapt kalium.

Bananer er kjent for å være spesielt effektive hos spedbarn og småbarn med mageproblemer.

5. Det er bra for fordøyelsen.

Bananer hjelper til med å gjenopprette normal tarmfunksjon. Bananer er bra for fordøyelseshelsen fordi de er rike på fiber.

Potentium spiller en viktig rolle i muskelfunksjonen.

Bananer er rike på uoppløselig og vannløselig fiber. Uoppløselig fiber gir mat volum og hjelper jevn bevegelse. Det hjelper deg også til å føle deg mett etter å ha spist. Vannløselig fiber forbedrer tarmens helse. Det reduserer også absorpsjonen av fett og karbohydrater, noe som hjelper blodsukkernivået.

Bananer er en rik kilde til fruktooligosakkarid, et gratis biotikk som gir gode bakterier i tarmene. Dette er effektivt for å forbedre tarmhelsen. Også fullkokte bananer kan være mer effektive i behandling av fordøyelsesproblemer.

Bananer er naturlige antacida, så de nøytraliserer magesyre og hjelper til med å behandle sår. En annen komponent av bananer, leukocyanidin, øker tykkelsen på mageslimhinnen og gir ytterligere beskyttelse mot sår.

Bananer er rike på ingredienser som hjelper til med å behandle forstoppelse. Bananer inneholder lite syre, så de hjelper med å lindre halsbrann. Den modne bananen fester seg til den indre veggen av den stimulerte spiserøret for å danne et beskyttende lag som beroliger og kurerer halsbrann.

Imidlertid er det noen motstridende studier å referere til. Ukokte bananer kan forårsake forstoppelse eller forverre eksisterende forhold.

6. Det hjelper med å avlaste bakrus.

Potentium er et av mineralene som går tapt etter alkoholforbruk og kan også forårsake dehydrering. Å drikke en bananmelkshake med honning kan raskt kurere bakrus. Bananer beroliger magen og honning etterfyller utarmede sukkernivåer. Melk beroliger og hydrerer kroppen.

Vitaminer B1 og B6 er to næringsstoffer som reduseres etter alkoholforbruk. Bananer er rike på disse næringsstoffene og kan bidra til å forbedre bakrus symptomer.

7. Det er bra for å bleke tennene.

Noen studier viser at kalium, mangan og magnesium i moden bananskall hjelper til med å bleke tennene. Gni innsiden av huden på tennene i noen minutter. Dessuten er magnesium i bananer bra for tannhelsen.

8. Det er effektivt for å redusere stress.

Potentium i bananer kan bidra til å redusere stress fordi det senker blodtrykket. Dessuten kan bananer ha en avslappende effekt fordi de er rike på karbohydrater. Karbohydrater produserer serotonin, en nevrotransmitter som beroliger deg.

Bananer inneholder også dopamin, et kjemikalie som beroliger nervesystemet og reduserer stress.

9. Bra for umiddelbar energiforsyning.

Bananer er rike på komplekse karbohydrater, aminosyrer, naturlige sukkerarter og andre mineraler som øker energien. Bananens karbohydrater frigjøres sakte i blodet og gir kontinuerlig energiforsyning.

Det er effektivt å spise bananer etter trening. Bananer hjelper deg med å gjenopprette muskler og balansere fuktretensjon. Studier viser at to bananer kan gi nok energi til 90 minutter med intens trening.

Bananer kan være like gunstige som sportsdrikker, ifølge en rapport fra Appalachian State University. Videre, ifølge en rapport fra Harvard Medical School, kan bananer ha ekstra fordeler som de fleste sportsdrikker ikke har. Frukten inneholder antioksidanter og sunnere sukker (fiber og vitamin B6), som bidrar til å opprettholde energi.

10. Hjelper med å bekjempe kreft.

Gule bananer er gode nok for helsen din. Det kan imidlertid være bedre hvis bananer blir brune og har flekker. Den brune bananen har mer tumornekrosefaktor (TNF). Studier viser at TNF er en antikreftforbindelse som hjelper til å bekjempe unormale celler i kroppen.

I en annen studie har bananforbruk vært knyttet til redusert risiko for tykktarmskreft. Bananer er også bra for å forebygge nyrekreft. Studier viser at kvinner som spiser fire til seks bananer i uken kan redusere risikoen for nyrekreft med 50%. Denne effekten kan skyldes antioksidante fenolforbindelser i bananer.

11. Bra for øyehelsen.

Vitamin A-innholdet i bananer beskytter øyemembranen og hjelper hornhinnen.

12. Det er effektivt for å lindre menstruasjonssmerter.

Dette kan skyldes kalium i bananer. Mineraler fungerer som muskelavslappende midler og kan slappe av livmor muskler.

Bananer kan hjelpe med muskelkramper forårsaket av menstruasjon. Og vitamin B6 og kalium kan forhindre fuktretensjon og hevelse i magen.

13. Styr immunforsvaret.

Bananer inneholder kobber som forbedrer immuniteten ved å beskytte celler mot skader under kjemiske reaksjoner. Kobber er en viktig komponent i enzymet som metaboliserer jern, og jern er viktig for immunforsvaret.

Den inneholder også vitamin C, som bidrar til å produsere hvite blodlegemer. Dette vitaminet beskytter hvite blodlegemer mot kjemikalier. Et annet viktig næringsstoff i bananer er folsyre. Dette næringsstoffet er nødvendig for cytokinsyntese, et protein som regulerer immunresponsen.

En annen studie viser at magnesium i bananer også spiller en viktig rolle i immunforsvaret.

14. Det hjelper deg å slutte å røyke.

Høye nivåer av nikotin får deg til å fortsette å røyke. Dette fører til gjentakelse av usunne røykevaner. Kalium og magnesium i bananer senker nikotinnivået i blodet, noe som hjelper røykere å impulsere.

15. Det er bra for diabetes.

Diabetes pasienter må ta hensyn til karbohydrater i kostholdet. Dette er fordi karbohydrater øker blodsukkernivået raskere enn andre næringsstoffer.

Bananer inneholder karbohydrater, men også fiber. Denne fiberen kan redusere fordøyelsen og absorpsjonen av karbohydrater. Dette forhindrer en økning i blodsukkeret og kontrollerer blodsukkernivået.

16. Det hjelper med å behandle anemi.

Spesielt anemi under graviditet kan behandles med folsyre. Folsyre i bananer forhindrer anemi hos gravide kvinner og forbedrer fostrets helse.

C-vitamin i bananer hjelper også til å absorbere jern riktig. Jern er en ingrediens som hjelper til med anemi. Vitamin B12 hjelper til med å behandle ondartet anemi. Bananer inneholder ikke det anbefalte nivået av vitamin B12, men vitamin B6 som finnes i bananer er nødvendig for riktig absorpsjon og lagring av vitamin B12. Også kobber i bananer hjelper til med å absorbere jern.

17. Det hjelper med feber.

Overdreven diaré og oppkast er et av de vanligste symptomene på feber. Disse symptomene tømmer kroppens kaliumnivåer og forårsaker svakhet. En kaliumrik banan kan være til stor hjelp for dette symptomet. Det kan også akselerere utvinningen ved å erstatte tapte elektrolytter.

Flavonoide forbindelser i denne frukten hjelper til med å bekjempe feber ved å redusere betennelse og øke immunaktiviteten.

18. Det får meg til å føle meg bra.

Ifølge forskning forbedrer bananer stemningen fordi de bidrar til å stabilisere blodsukkernivået. Og vitamin B6 lindrer stress og angst. Bananer er en god kilde til tryptofan, og hjelper til med å produsere serotonin (også kalt det lykkelige hormonet).

Å ta mye vitamin B kan forhindre depresjon. Potentium i bananer har en positiv effekt på hjernens nerveceller.

19. Det hjelper med å behandle hemoroider.

I følge Pacific College of Oriental Medicine kan det å spise bananer på tom mage hver dag bidra til å behandle hemoroider. Det anbefales å bruke tre bananer om dagen for hemoragiske hemorroider.

20. Bra for behandling av søvnløshet.

Kalium og magnesium i bananer hjelper til med å slappe av muskler og fremme søvn. Tryptofan av bananer ble brukt til å behandle søvnforstyrrelser. Bananer inneholder også kompleks melatonin, som hjelper til med å behandle søvnløshet.

21. Hjelper deg med å gå ned i vekt.

Fiberen i bananer kan hjelpe deg med å gå ned i vekt. Det hjelper også med å kontrollere blodsukkernivået.

22. Det er bra for å fukte huden din.

Bananer er naturlige fuktighetskremer som er bra for huden din. Vitamin A som finnes i bananer, gjenoppretter mistet fuktighet og gjenoppretter skadet, kjedelig, tørr hud.

For å umiddelbart fukte tørr, kjedelig hud, mos modne bananer og påfør dem i ansiktet ditt. Ekskluder nær øynene. La stå i 20 til 25 minutter og skyll med lunkent vann. Hvis huden din er veldig tørr og flasser, kan du legge til honning her. Hvis du tilsetter bananer og honning, hjelper det å fjerne pigmentering.

23. Det er effektivt mot aldring.

Næringsstoffene i bananer hjelper til med å fjerne rynker og holder huden ung.

Mos avokado og bananer rik på vitamin A og E, som er bra for å forhindre aldring. Påfør den på huden og skyll den med vann 20 minutter senere. Sørg for å utelukke øyeområdet.

24. Det er bra for fotpleie.

De fuktighetsgivende ingrediensene til bananer kan brukes på den splitte hælen.

Bare mos to modne bananer og legg dem på tørre føtter. La stå i 10 minutter og skyll føttene med kaldt vann.

25. Det hjelper hovne øyne.

Næringsstoffene i bananer kan bidra til å berolige blodårene under øynene og redusere hovne øyne. Du kan knuse en halv banan og legge den på det berørte området. La stå i 15 til 20 minutter. Kalium i bananer avlaster overflødig fuktighet under huden.

Du kan også bruke bananskall i stedet for mosede bananer.

26. Hjelper med å eksfoliere.

Bananskrubb kan tilberedes for å eksfoliere huden. Rik på antioksidanter, hjelper det med å fjerne døde hudceller.

Følgende er en bananskrubbemetode som du kan tilberede hjemme.

Bland mosede bananer og 1 ss sukker godt. Påfør den på huden og gni den i en sirkel. Bananer fukter tørr hud og fjern død hud.

27. Hjelper med å behandle kløende hud, vorter og psoriasis.

For kløende hud, gni innsiden av bananskallet inn i området for å lindre det.

For å behandle vorter og psoriasis, bruk bananskall på området og gni to ganger daglig i 10-15 minutter. Imidlertid er det ikke en fullstendig medisinsk verifisert metode, så ta kontakt med hudlege før du implementerer den.

28. Det hjelper deg med å sove.

Melatonin er kroppens søvnfremkallende hormon og tryptofan er aminosyren som trengs for å produsere dette søvnhormonet.

Å spise bananer noen timer før du legger deg, hjelper deg med å sove.

29. Det er bra for håret ditt.

Bananer inneholder folsyre som gjør håret ditt blankt. Folsyre holder håret ditt fuktig. Kalium og andre naturlige oljer av bananer bidrar også til å forbedre hårets helse.

Tilleggsinformasjon

Morsomt faktum om bananer.

  • Bananer er radioaktive materialer fordi de har høyt kaliuminnhold. Men du trenger ikke å bekymre deg fordi det er en veldig liten del. I følge britiske medier må 10 millioner spises om gangen for å dø av stråleeksponering fra bananer. Det sies også at 274 per dag bør spises i 7 år for å oppnå kronisk strålingseksponering.
  • Det er omtrent 1000 typer bananplanter over hele verden.
  • Mer enn 100 milliarder bananer konsumeres over hele verden hvert år.

Hva er den andre bruken av bananer?

Bananer har et formål ikke bare for frukt, men også for andre deler av bananplanter.

Bananblomst – Også kalt Bananknopper, dette ekstraktet kan brukes til å forhindre infeksjon.

Bananblader – Blader kan brukes til å servere mat. Den kan også brukes til å lage deigformer før steking.

Bananstengler – Bananstengler inneholder mye fiber og kan brukes til å behandle forstoppelse.

Hva er bivirkningene av å spise for mange bananer?

Hodepine og søvnighet

Aminosyrene i bananer kan utvide blodårene og forårsake hodepine. Den inneholder også tryptofan, så å spise for mye kan føre til søvnighet.

En dårlig tann

Bananer inneholder mye sukker, så hvis du ikke pusser tennene ordentlig, kan du forårsake hulrom.

Hyperkalemi

Overdreven inntak av kalium kan føre til hyperkalemi, et symptom på muskelsvakhet og uregelmessig hjerterytme. Men for at disse bivirkningene skal oppstå, må 43 bananer spises jevnt og trutt om dagen. Så du trenger ikke å bekymre deg for det vanlige banan dietten.

Blodsukker

Overdreven bananforbruk kan øke blodsukkernivået. Bananer har fiber som motvirker denne effekten, men det er ikke bra å spise for mye. Pasienter med diabetes bør ta hensyn og oppsøke lege.

Nyresykdom

Reduser bananinntaket hvis du har nyresykdom. Dette er fordi skadede nyrer akkumulerer kalium i blodet og forårsaker hjertekomplikasjoner. Du må oppsøke lege før du spiser.

Show Buttons
Hide Buttons