Er brokkoli sunt? 23 gode grunner

Er brokkoli sunt? 23 gode grunner

brokkoli sunt

1. Brokkoli hjelper til med å forebygge kreft.

Mange kreftstudier har snakket i detalj om sammenhengen mellom brokkoli og kreft. Denne grønnsaken inneholder glukosinolater, et kjemikalie som inneholder svovel. Glukosinolater brytes ned under inntak for å danne biologisk aktive forbindelser. En av dem er indol-3-karbinol, en forbindelse med potente kreftegenskaper.

Forskning har vist at brokkoli kan bidra til å forhindre kreft, spesielt prostata-, lunge-, bryst- og tykktarmskreft.

En annen forbindelse i brokkoli som kan gi kreftbekjempende fordeler er sulforaphane. Sulforaphane støtter normal cellefunksjon og deling og fremmer apoptose i kreftceller.

Brokkoli inneholder også betydelige mengder fiber, noe som øker immuniteten og bekjemper inflammatoriske sykdommer som kreft.

2. Brokkoli avgifter kroppen.

Glukorafanin, glukonasturtin og glukobracicin i brokkoli nøytraliserer og fjerner uønskede kjemikalier fra kroppen.

Sulforaphane i brokkoli beskytter aerobe celler mot skade ved å indusere avgiftningsenzymer. Det hemmer også den inflammatoriske responsen. I en studie hadde folk som spiste brokkolispirete, høyere nivåer av avgiftning enn de som ikke gjorde det. Disse personene så en reduksjon i blodnivået av benzen og akrolein etter en 8-ukers prøve. Benzen og akrolein er kjemiske forbrenningsprodukter som er vanlige i sterkt forurensede områder. Enkelt sagt hjelper brokkoli å kvitte seg med forurensningene vi ubevisst inhalerer hver dag.

3. Brokkoli bidrar til å forbedre bein og tannhelse.

En utmerket kilde til vitamin K, kalsium, kalium og magnesium, brokkoli spiller en rolle for å opprettholde bentetthet.

Eksperter sier at vitamin K spiller en rolle i å hjelpe beinene til å danne seg godt. En stor brokkoli inneholder nærmere 100% av ditt daglige vitamin K-behov. Dette vitaminet, sammen med kalsium, hjelper også med å opprettholde tennene.

Dette betyr i utgangspunktet at brokkoli kan bidra til å bekjempe osteoporose.

4. Brokkoli bidrar til å fremme hjertehelsen.

En av de mange fordelene med brokkoli er at det forbedrer hjertehelsen ved å holde blodkarene sterke. Sulforaphane i denne grønnsaken hjelper til med å forhindre og behandle skader på slimhinnen i blodkarene.

En studie fant at å spise brokkoli kan forbedre hjertets evne til å pumpe blod. Andre studier har også knyttet brokkoliforbruk til redusert risiko for koronar hjertesykdom. Denne grønnsaken kan redusere betennelse og oksidasjon av arteriene hos mennesker med hjerneslag.

Og brokkoli er kolesterolfritt. Den er også rik på fiber, som hjelper til med å regulere kolesterolnivået og forhindrer hjerteinfarkt.

5. Brokkoli er ypperlig for å forbedre fordøyelseshelsen.

Brokkoli har egenskaper som reduserer betennelse i tykktarmen og forhindrer tykktarmskreft. Denne grønnsaken brytes ned i magen til visse forbindelser, hvorav den ene er indolokarbazol (ICZ). Denne ICZ aktiverer en annen forbindelse kalt aryl hydrokarbonreseptor (AHR) for å opprettholde tarmfôrfunksjonen og behandle relaterte problemer.

Brokkoli inneholder også mange andre forbindelser som kan forbedre tarmhelsen.

6. Brokkoli er bra for leverens helse.

Brokkoli har vist seg å bidra til å forebygge og til og med behandle leverkreft.

Brokkolispirer kan øke nivåene av avgiftende enzymer og beskytte leveren mot skade. Brokkoli kan også forhindre leversvikt. Å forbruke moderate mengder brokkoli regelmessig kan ha overraskende effekter på leverens helse.

En annen studie fant at brokkoli også forhindrer fettlever.

7. Brokkoli har antiallergiske egenskaper.

Studier har vist at å spise brokkoli kan øke produksjonen av antioksidantproduserende proteiner i nesecellene. Dette kan bidra til å behandle allergier.

En annen studie fant at brokkolispirer demper nasale allergiske reaksjoner. Det reduserer også effekten av partikkelforurensning på allergiske sykdommer og astma. Brokkoli er rik på quercetin og kaempferol, polyfenoler kjent for antiallergiske immunresponser. Quercetin er kraftig i behandlingen av allergier, noe som gjør det til en av hovedingrediensene i de fleste antiallergiske legemidler.

Brokkoli kan også bidra til å behandle andre allergiske tilstander, for eksempel astma. Sulforaphane i denne grønnsaken utløser frigjøring av antioksidante enzymer i menneskets luftveier. Dette beskytter mot frie radikaler og andre forurensende stoffer vi puster inn hver dag.

8. Brokkoli har fordeler med vekttap.

Brokkoli inneholder lite kalorier, noe som gjør den til en ideell mat for vekttap. Og brokkoli er en god kilde til fiber. Dette hjelper deg med å holde deg mett i lang tid og forhindrer overspising.

9. Brokkoli er bra for øyehelsen.

Sulforaphane i brokkoli er en naturlig antioksidant som beskytter øynene mot UV-stråler. Studier har vist at sulforafan har øyebeskyttende egenskaper.

Denne grønnsaken inneholder lutein og zeaxanthin, som er viktige antioksidanter for det menneskelige øye. Disse antioksidantene hjelper til med å forhindre andre alvorlige øyesykdommer, som grå stær og makuladegenerasjon. Cirka 100 gram brokkoli inneholder 1080 mcg lutein og zeaxanthin.

Brokkoli er også rik på vitamin C, et viktig næringsstoff for synet.

10. Brokkoli kan hjelpe diabetes.

Sulforaphane i brokkoli forhindrer skade på blodkar forårsaket av diabetes. Sulforaphane aktiverer visse enzymer som begrenser denne typen skader.

I en studie ble sulforaphane vist å senke glukosenivået og redusere de skadelige effektene av sukker.

Hvis du legger til brokkoli i måltidet, kan det også redusere blodtrykksøkningen takket være fiberinnholdet.

Imidlertid er det nødvendig med mer nøyaktig forskning på diabetes. Bruk den derfor bare som referanse. Diabetespasienter bør konsultere legen sin før de bruker mat.

11. Brokkoli bidrar til å forbedre hjernens helse.

To viktige næringsstoffer i brokkoli som forbedrer hjernens helse er vitamin K og kolin. Førstnevnte forbedrer kognitive evner, sistnevnte forbedrer hukommelse. Brokkoli er også rik på folsyre, noe som kan bidra til å forhindre demens og hjelpe til med depresjon.

Annen forskning antyder at brokkoli i noen grad kan forbedre nevroinflammasjon. Og sulforafan i brokkoli har vist seg å forbedre romlig hukommelse, spesielt etter traumatiske skader. Derfor anses denne forbindelsen som et potensielt alternativ for behandling av hjerneskade hos pasienter.

En annen forskningsrapport fant at brokkoli er rik på betakaroten, noe som kan bidra til å forhindre kognitiv tilbakegang.

12. Brokkoli er bra for å forbedre stoffskiftet.

En annen fordel med brokkoli er dens metabolske boosting egenskaper. Kalsium og vitamin C i brokkoli kan øke stoffskiftet.

Fiberen i brokkoli er også ansvarlig for å opprettholde et sunt stoffskifte og viktige kroppsfunksjoner.

13. Brokkoli har immunforsterkende egenskaper.

En av de viktigste fordelene med brokkoli er å øke immunforsvaret. En av årsakene er vitamin C-innholdet. Sulforafanet i denne grønnsaken samhandler med Nrf2, et protein som regulerer kroppens generelle antioksidantrespons. Dette proteinet er assosiert med hundrevis av antioksidanter og foryngende enzymer og gener.

Sulforaphane har også vist seg å reversere nedgangen i immunfunksjon i celler som kan akselerere med alderen. Og brokkoli inneholder et annet kompleks av glutation, også kalt master antioksidant. Denne antioksidanten øker også immunforsvaret.

14. Brokkoli er gunstig for graviditetens helse.

Riktig ernæring under graviditet er veldig viktig.

Kalsium i brokkoli hjelper til med å forhindre osteoporose hos gravide kvinner. Ben kan bli mer skjøre under graviditeten. Folsyre sørger for en sunn graviditet og eliminerer nevrologiske defekter hos babyen.

Og fiberen i brokkoli hjelper til med å forhindre svangerskapsdiabetes, en sykdom som ofte forekommer hos gravide kvinner. En kanadisk studie fant at å spise brokkolispirer også kan forhindre hjerneskade hos nyfødte.

15. Brokkoli bidrar til å forbedre menns seksuelle helse.

En spansk studie fant at økende inntak av folsyre kan forbedre sædproduksjonen og dermed fruktbarheten. Og vitamin A i denne grønnsaken kan øke antall sædceller.

Brokkoli ble også funnet å forhindre blærekreft, som er tre ganger mer vanlig hos menn enn hos kvinner.

16. Brokkoli hjelper til med å balansere kroppens pH-nivå.

Brokkoli er en alkalisk mat som hjelper til med å balansere kroppens pH-nivå.

17. Brokkoli er bra for hudens helse.

Antioksidanter bidrar til å forbedre hudens helse og sakte aldring. Vitamin C i denne grønnsaken hjelper til med produksjon av kollagen, som til slutt får huden din til å se yngre ut.

Brokkoli inneholder et stoff som kalles glukorafanin, som omdannes til sulforafan for å hjelpe hudreparasjon og gjøre sunn hud.

Studier har vist at brokkolispireekstrakt beskytter mot UV-indusert hudskade og kreft.

18. Brokkoli har anti-aldringsegenskaper.

En forbindelse i brokkoli kalt NMN har vist seg å gi fordeler mot aldring. NMN produserer en annen forbindelse som er viktig for energimetabolismen. Denne forbindelsen gir energi til kroppen vår, og potensielt eliminerer noen av tegnene forbundet med aldring.

Og vitamin C i denne grønnsaken bekjemper frie radikaler som fremskynder aldringsprosessen. C-vitamin bidrar også til produksjonen av kollagen, noe som forbedrer hudens elastisitet og reduserer rynker.

19. Brokkoli bidrar til å forbedre hårets helse.

En annen fordel med brokkoli er dens helsemessige fordeler. Vitamin B og vitamin C gjør håret sterkt og styrker hårsekkene. Vitamin C bekjemper også frie radikaler som forårsaker hårtap.

20. Brokkoli har betennelsesdempende egenskaper.

En av fordelene med brokkoli er at den virker som en betennelsesdempende. Antiinflammatoriske effekter kan redusere leddskader forbundet med slitasjegikt. En universitetsstudie fant at sulforafan i brokkoli hjelper mennesker som lider av leddgikt fordi det blokkerer et enzym som forårsaker ødeleggelse av ledd ved å stoppe et nøkkelmolekyl som er kjent for å forårsake betennelse.

Isotiocyanatene og omega-3-fettsyrene i brokkoli hjelper også med å kontrollere betennelse.

21. Brokkoli hjelper til med å forhindre kronisk sykdom.

Brokkoli inneholder visse forbindelser som kan bidra til å forhindre kroniske sykdommer. Dette reduserer sjansene for å utvikle diabetes, astma, hjertesykdom og mange andre dødelige sykdommer.

22. Brokkoli har blodtrykksregulerende egenskaper.

Krom, som finnes i overflod i brokkoli, hjelper til med å regulere blodtrykket. Kalium i denne grønnsaken kan også fungere som en vasodilator. Mer spesifikt hjelper kalium med å forbedre blodstrømmen og oksygeneringen til vitale organer ved å avlaste spenning og stress i vener og blodkar. Magnesium og kalsium hjelper også til med å regulere blodtrykket og beskytter hjertet mot hjerte- og karsykdommer som hjerneslag og hjerteinfarkt.

23. Brokkoli har fordeler for anemi.

Brokkoli er rik på jern og protein, noe som er gunstig for anemi. I tillegg til jern er kobber et annet mineral som er viktig for produksjonen av røde blodlegemer.

Ernæringsfakta om brokkoli (91g)

 • Kalorier: 31 Kcal
 • Totalt fett: 0,3 g (0%)
 • Totalt karbohydrat: 6 g (2%)
 • Kostfiber: 2,4 g (9%)
 • Protein: 2,6 g (5%)
 • Natrium: 30 mg (1%)
 • Kalsium: 42,77 mg (3%)
 • Jern: 0,66 mg (4%)
 • Kalium: 288 mg (6%)
 • Kolin: 17 mg
 • Folsyre: 57,33 mcg (14%)
 • Niacin: 0,581 mg (4%)
 • Pantotensyre: 0,521 mg (10%)
 • Riboflavin: 0,106 mg (8%)
 • Tiamin: 0,065 mg (5%)
 • Vitamin A: 21 mcg (3%)
 • Vitamin B6: 0,159 mg (12%)
 • Vitamin C: 81,2 mg (90%)
 • Vitamin E: 0,71 mg (3%)
 • Vitamin K: 92,5 mcg (77%)
 • Kobber: 0,045 mg (5%)
 • Magnesium: 19,11 mg (5%)
 • Mangan: 0,191 mg (8%)
 • Fosfor: 60,06 mg (9%)
 • Selen: 2,3 mcg (4%)
 • Sink: 0,37 mg (3%)
 • Kolesterol: 0 mg (0%)
Show Buttons
Hide Buttons