Er fersken sunt? 19 gode grunner

Er fersken sunt? 19 gode grunner

fersken sunt

1. Fersken er rik på antioksidanter.

Fersken er en god kilde til antioksidanter. Denne frukten inneholder klorogen syre, en kraftig antioksidant.

Fersken er også rik på antioksidanter som lutein, zeaxanthin og beta-cryptosanthin. Alle disse spiller en viktig rolle for å forebygge aldring og sykdom.

2. Fersken hjelper deg med å gå ned i vekt.

Fersken er en god kilde til fiber. Fiber fremmer som kjent metthet og hjelper deg med å gå ned i vekt. I følge en amerikansk studie kan kostfiber spille en viktig rolle for å forhindre fedme. Å spise 30 g fiber om dagen kan hjelpe deg med å gå ned i vekt. Det hjelper også å undertrykke andre sykdomsfaktorer som høyt kolesterol, blodtrykk og blodsukker.

3. Fersken hjelper til med å forhindre kreft.

I følge en amerikansk studie kan polyfenoler som finnes i fersken, hemme brystkreft og spredning av tykktarmskreft.

Fersken inneholder en annen forbindelse kalt kafeinsyre, som kan redusere kreftvekst og forhindre bryst- og tykktarmskreft.

De to hovedingrediensene som er ansvarlige for antikreftegenskapene til fersken er klorogensyre og neoklorogensyre. Dette hjelper med å drepe kreftceller uten å påvirke sunne celler.

4. Fersken er bra for huden din.

Fersken er rik på vitamin A og vitamin C som fremmer hudens helse.

Fersken hjelper til med å redusere rynker, forbedre hudens struktur og beskytte huden mot sollys og ultrafiolette stråler.

En fransk studie fant at vitamin C kurerer lysskadet hud og forhindrer solindusert aldring av huden.

5. Fersken er bra for hjertehelsen.

Ferskenfiber, vitamin C, vitamin K og jern og kalium er bra for hjertehelsen. K-vitamin forhindrer blodpropp og forhindrer forskjellige hjertesykdommer.

Jern er viktig for dannelse av røde blodlegemer. Fersken holder blodet vårt sunt og forhindrer anemi forårsaket av kroppens jernmangel.

Lykopen og lutein i fersken reduserer risikoen for hjertesykdom. Fersken inneholder også kalium, en elektrolytt som styrer blodtrykket og balanserer kroppsvæsker, som kontrollerer hjertefrekvensen og forhindrer hjerneslag.

6. Fersken bidrar til å forbedre fordøyelseshelsen.

Kostfiber i fersken hjelper til med å kontrollere og forbedre fordøyelsen. I tillegg til å være god for fordøyelsen, fungerer denne frukten også som et vanndrivende middel. Det hjelper til med å rense nyrene og blæren.

7. Fersken er bra for øynene dine.

Tilstedeværelsen av antioksidante næringsstoffer som lutein og zeaxanthin i fersken er gunstig for øyehelsen. Studier viser at begge næringsstoffene til planten beskytter øyet mot potensiell skade forårsaket av lys som skinner på netthinnen. Lutein har også blitt funnet å redusere risikoen for å utvikle vanlige aldringsrelaterte øyesykdommer.

Lutein og zeaxanthin spiller en viktig rolle i å beskytte makula og til slutt forhindre makuladegenerasjon assosiert med aldring.

8. Fersken avgifter kroppen.

Avgiftning er viktig for å holde seg frisk. Fersken inneholder vitamin A, C, E og selen, som alle fungerer som antioksidanter og hjelper med å avgifte, ifølge en rapport utgitt av University of Minnesota.

9. Fersken hjelper til med å redusere stress.

Ifølge en rapport publisert i en studie, fungerer fersken som et stressavlastende middel. Det hjelper også til å redusere angst.

I Ungarn blir fersken også kalt ‘stillhetens frukt’.

10. Fersken bidrar til å forbedre hjernens helse.

Fersken er en god kilde til folsyre som fremmer hjernens helse.

11. Fersken er gunstig under graviditeten.

Under graviditet kan hormonelle endringer redusere avføring. Dette kan føre til forstoppelse. Ferskener rik på fiber kan bidra til å løse dette problemet.

Dessuten er fersken rik på folsyre, noe som er viktig for utviklingen av sunne babyer. Folsyre bidrar til å forhindre alvorlige fødselsskader.

12. Fersken har betennelsesdempende egenskaper.

Fersken har betennelsesdempende effekter. Denne frukten er rik på vitamin C. Vitamin C hjelper med å lindre betennelse og er spesielt effektiv hos personer med høyt blodtrykk, fedme og diabetes. C-vitamin er også assosiert med å lindre kronisk betennelse og sårheling hos astmapasienter.

13. Fersken er bra for anemi.

Anemi er forårsaket av jernmangel. Fersken er en av de beste kildene til jern og er effektiv i å øke kroppens jerninnhold. Anemi kan også forekomme ved lave nivåer av vitamin C. Rik på både jern og vitamin C, er fersken en god mat for å bekjempe anemi.

14. Fersken er nyttig for Candida-mugg.

Fersken polyfenoler og flavonoider kan spille en viktig rolle i behandlingen av Candida muggsopp. Den inneholder også tanniner som gir kroppsbeskyttelse mot Candina sopp.

15. Fersken hjelper med å håndtere diabetes.

Fersken har høyt fiberinnhold, slik at blodsukkernivået reduseres, noe som bidrar til å forhindre risikoen for type 1-diabetes. Dessuten har fersken en lav glykemisk indeks på 26-55, noe som er egnet for diabetikere. Du bør imidlertid unngå matvarer som inneholder søte sirup, for eksempel fersken på boks.

16. Fersken hjelper til med å forhindre hypokalemi.

Fersken inneholder kalium, som er viktig for kroppens riktige nervesignalering og mobilfunksjon. Potarium opprettholder elektrolyttbalansen og hjelper den metabolske prosessen gjennom muskelvevskontroll. Mangel på kalium i kroppen kan føre til hypokalemi, som kan påvirke muskelstyrken og forårsake uregelmessig hjerterytme.

17. Fersken hjelper til med å opprettholde et sunt nervesystem.

Magnesium i fersken hjelper til med å forhindre kroppsstress og angst og berolige nervesystemet. Forskning har vist at magnesiummangel kan påvirke sentralnervesystemets funksjon, for spennende muskler og øke aktiviteten til nervesignaler.

18. Fersken bidrar til å forbedre bein og tannhelse.

Fersken inneholder fosfor sammen med kalsium, som bidrar til å styrke bein og tenner og vedlikeholde og gjenopprette kroppsvev. Det er spesielt bra for å forhindre osteoporose og andre bein sykdommer hos kvinner i overgangsalderen.

Å spise mat rik på fosfor, som fersken, opprettholder beinstivhet. Sammen med kalsium spiller vitamin C-innholdet i fersken en viktig rolle i å styrke kjevebenet og tannkjøttet, og hjelper med å holde tennene intakte.

19. Fersken er bra for å styrke immuniteten.

Fersken er rik på askorbinsyre og sink, noe som hjelper kroppen til å fungere normalt og opprettholder et sunt immunsystem. De immunforbedrende egenskapene til vitamin C og sink har en effektiv sårhelende effekt.

Antioksidantegenskaper hjelper også med å bekjempe infeksjoner og redusere forekomsten og alvorlighetsgraden av sykdommer som forkjølelse, malaria, lungebetennelse og diaré.

Ferskenæringsstoffer per 100 g

 • Kalorier – 39Kcal
 • Totalt fett – 0,25 g
 • Mettet fett – 0,019 g
 • Transfett – 0g
 • Meget umettet fett – 0,086 g
 • Enkelt umettet fett – 0,067 g
 • Kolesterol – 0 mg
 • Natrium – 0 mg
 • Totalt karbohydrater – 9,54 g
 • Kostfiber – 1,5 g
 • Sukker – 8,39 g
 • Protein – 0,91 g
 • Kalsium – 6 mg
 • Jern – 0,25 mg
 • Potarium – 190 mg
 • Vitamin A – 16 mcg
 • Vitamin C – 6,6 mg
Show Buttons
Hide Buttons