Er gulrot sunt? 17 gode grunner

Er gulrot sunt? 17 gode grunner

Er gulrot sunt

1. Gulrøtter bidrar til å fremme øyehelsen.

Vitamin A i gulrøtter er viktig for godt syn. Når vitamin A er mangelfullt for lenge, begynner den ytre delen av fotoreseptorene i øyet å forverres. Dette fører til nattblindhet.

Utilstrekkelig vitamin A kan forstyrre de normale kjemiske prosessene som er involvert i synet. Å gjenopprette tilstrekkelig vitamin A-inntak kan fremme synshelsen.

Gulrøtter inneholder også lutein, en kraftig antioksidant. Studier har knyttet dette til redusert risiko for makuladegenerasjon. Karotenoider beskytter retinale ganglionceller og forhindrer flere øyesykdommer.

2. Gulrøtter bidrar til å redusere kreftrisikoen.

Gulrøtter inneholder fytokjemikalier kjent for sine antikreftegenskaper. Noen av disse forbindelsene inkluderer beta-karoten og andre karotenoider. Disse forbindelsene aktiverer visse proteiner som øker immuniteten og undertrykker kreftceller. Studier har vist at gulrøtter også kan hjelpe med leukemi.

Karotenoider i gulrøtter kan redusere risikoen for kreft i mage, tykktarm, prostata, lunge og bryst.

3. Gulrøtter er bra for hudens helse.

Gulrøtter har fordeler for huden. Denne grønnsaken er rik på karotenoider. Studier har vist at frukt og grønnsaker som er rike på disse stoffene, kan bidra til å forbedre huden og få deg til å se relativt ung ut.

Gulrøtter har også de helbredende egenskapene til betakaroten. Betakaroten fjerner frie radikaler, beskytter hudvev og har fotobeskyttende egenskaper.

Gulrøtter inneholder også antioksidanter, som kan bidra til å forhindre hudsykdommer som kviser og dermatitt. Kaliumet i gulrøtter har også den effekten at det forhindrer tørr hud.

Å spise for mye gulrøtter (eller mat med høyt karotenoider) kan imidlertid forårsake en tilstand som kalles karotenemi, der huden virker gul eller oransje.

4. Gulrøtter hjelper hårveksten.

Gulrøtter er rike på vitamin A og C, karotenoider, kalium og andre antioksidanter. Disse næringsstoffene er kjent for å støtte hårets helse.

Vitamin A og vitamin E bidrar også til å forbedre blodsirkulasjonen i hodebunnen. Forbedret blodsirkulasjon i hodebunnen fremmer ikke bare hårvekst, men forhindrer også for tidlig hårbleking.

En annen fordel med gulrøtter er at de styrker røttene til håret ditt, noe som også kan hjelpe til med hårtapsproblemer. Dette skyldes at gulrøtter inneholder en rekke essensielle vitaminer og mineraler.

5. Gulrøtter kan hjelpe deg med å gå ned i vekt.

En annen fordel med gulrøtter er deres vekttapegenskaper. Gulrøtter er omtrent 88% vann. En mellomstor gulrot har omtrent 25 kalorier. Så å inkludere gulrøtter i kostholdet ditt er en smart måte å holde deg mett uten å øke kaloriene.

Gulrøtter inneholder også fiber. Studier har vist at personer som spiste et måltid som inneholder gulrøtter, hadde høyere metthetsnivå enn de som ikke gjorde det.

6. Gulrøtter har blodtrykksregulerende egenskaper.

For alle med høyt blodtrykk kan gulrøtter være til stor hjelp. Gulrøtter er rike på kalium. En tilstrekkelig mengde kalium i kroppen hjelper til med å senke blodtrykket ved å slappe av i arteriene og blodkarene, samt forbedre blodsirkulasjonen. Å opprettholde sunt blodtrykk er viktig for å være sunt, og høyt blodtrykk er også knyttet til hjerneslag, hjerteinfarkt og kramper.

7. Gulrøtter kan hjelpe til med å behandle diabetes.

Å følge et sunt, balansert kosthold og opprettholde en sunn vekt kan redusere risikoen for type 2-diabetes. Studier har funnet lave vitamin A-nivåer i blodet hos personer med diabetes. Antioksidanten vitamin A bekjemper oksidativt stress, så det kan hjelpe med abnormiteter i glukosemetabolismen.

Gulrøtter er også rike på fiber. Studier har vist at økt fiberinntak kan forbedre glukosemetabolismen hos personer med diabetes.

8. Gulrøtter er gode for å øke immuniteten.

Gulrøtter har også fordeler for immunitet. Vitamin A regulerer systemets funksjon og forhindrer infeksjoner. Dette oppnås ved å øke kroppens immunitet. Gulrøtter inneholder også vitamin C, noe som bidrar til produksjonen av kollagen, som er viktig for sårtilheling. Dette næringsstoffet bidrar også til et sterkt immunforsvar.

9. Gulrøtter kan bidra til å styrke bein.

A-vitamin påvirker metabolismen av beinceller. Karotenoider har vært knyttet til forbedret beinhelse. Det er ingen direkte studier som gulrøtter kan bidra til å forbedre beinhelsen, men vitamin A-innholdet kan hjelpe. Mer forskning er nødvendig for å forstå denne mekanismen ytterligere.

10. Gulrøtter hjelper til med å senke kolesterolnivået.

En av de mange fordelene med gulrøtter er kolesterolsenkende egenskaper. Studier har vist at å spise gulrøtter kan redusere kolesterolabsorpsjonen og øke kroppens antioksidantstatus. Disse effektene kan også fremme kardiovaskulær helse. Gulrøtter er rike på en fiber som kalles pektin, noe som kan bidra til å senke kolesterolnivået.

11. Gulrøtter kan fremme leverhelsen og eliminere giftstoffer.

Gulrøtter inneholder glutation. Antioksidanter har vist seg å ha potensial til å behandle leverskader forårsaket av oksidativt stress. Disse grønnsakene er rike på fytoflavonoider og betakaroten for å støtte den generelle leverfunksjonen. Betakaroten i gulrøtter kan også bekjempe leversykdom.

12. Gulrøtter er bra for hjertehelsen.

Å spise en moderat mengde gulrøtter daglig kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer ved å hemme oksidativ nedbrytning av lipider. Gulrøtter inneholder vanligvis polyfenoler og nitrater. Det er en bioaktiv ingrediens som hjelper til med å regulere blodtrykksnivået. Gulrøtter kan også senke kolesterolnivået.

13. Gulrøtter bidrar til å forbedre hjernens helse.

Gulrøtter har også helsemessige fordeler. Betakaroten forbedrer kognisjonen og reduserer den langsiktige risikoen for aldersrelaterte hukommelsesproblemer. En del av årsaken er dens evne til å bekjempe oksidativt stress, noe som kan skade hjerneceller.

Oksidativt stress i hjernen kan forårsake celleskader. Betakaroten i gulrøtter kan bidra til å forhindre denne skaden.

Kalium i gulrøtter kan også redusere risikoen for hjerneslag. En kopp gulrotjuice inneholder 689 mg kalium, som oppfyller mer enn 17% av det daglige næringsbehovet ditt.

14. Gulrøtter kan forbedre fordøyelseshelsen.

Fiber kan fremme regelmessighet og forbedre fordøyelseshelsen. Gulrøtter kan være et godt valg for mennesker med forstoppelse.

Kalium i gulrøtter kan bidra til å behandle diaré. Diaré er en tilstand der kroppen mister store mengder væske gjennom avføring. Dette kan være nyttig når det suppleres med kaliumrike matvarer.

Gulrøtter inneholder også alkaliske forbindelser som kan hjelpe til med å behandle sure oppstøt. Alkalinsyre kan nøytralisere overflødig magesyre.

15. Gulrøtter har fordelen av å forbedre tannhelsen.

En av de unike fordelene med gulrøtter er deres støtte for tannhelse. Å spise gulrøtter vil bidra til å fjerne plakk og matrester fra tennene. Det kan også bidra til å forbedre tannhelsen fordi det hjelper med spyttproduksjon. Spyttdannelse hjelper med å kontrollere bakteriedannelsen.

16. Gulrøtter hjelper til med å løse menstruasjonsproblemer.

Akkurat som gulrøtter har mange fordeler for menn, har gulrøtter også mange fordeler for kvinner. En av fordelene er for menstruasjonsproblemer. Kvinner som lider av uregelmessig menstruasjon eller blødning, kan ha stor nytte av å inkludere gulrøtter i det daglige kostholdet. Selv hos postmenopausale kvinner med symptomer som hetetokter og humørsvingninger, kan gulrøtter bidra til å kontrollere disse symptomene.

17. Gulrøtter hjelper celler med å skille seg og vokse.

Alle celler trenger vitamin A for å vokse. Vitamin A kreves for den cellulære differensieringsprosessen der umodne celler vokser til spesifikke modne celler.

Vitamin A-mangel gjør at keratinocytter ikke kan modnes. Dette kan føre til tørrhet og herding av øynene, huden, fordøyelseskanalen og organene gjennom en prosess som kalles keratinisering.

Bivirkninger av gulrøtter

Vitamin A kan forårsake toksisitet. Symptomer kan omfatte tap av matlyst, kvalme, oppkast, hårtap, tretthet og neseblødning. Toksisitet oppstår fordi vitamin A er fettløselig. Overflødig vitamin A som kroppen ikke trenger lagres i leveren eller fettvevet. Dette kan føre til opphopning av vitamin A over tid, noe som til slutt kan føre til toksisitet. Kronisk vitamin A-toksisitet kan påvirke flere organsystemer. Ved å hemme beindannelse blir bein svake og kan forårsake brudd. Langvarig vitamin A-toksisitet kan også påvirke nyrefunksjonen, så det anbefales forsiktighet.

Selv om det er uvanlig, kan gulrøtter forårsake allergi. Gulrøtter alene forårsaker sjelden allergier, men å spise dem sammen med annen mat kan forårsake en reaksjon. Ifølge en rapport kan det å spise gulrøtter i iskrem forårsake allergiske reaksjoner. Gulrotallergi er mer sannsynlig hos personer med annen matallergi. Dette kan være relatert til allergi mot visse gulrotproteiner. Personer med pollenallergi er mer sannsynlig å være allergiske mot gulrøtter. Symptomer på en gulrotallergi inkluderer kløe eller hevelse i leppene og irritasjon i øyne og nese.

Gulrøtter kan forårsake misfarging av huden. Å spise for mange gulrøtter kan føre til en tilstand som kalles karotenemi. Dette er en tilstand der huden blir oransje på grunn av for mye betakaroten i blodet. Karotenemi er svært lite sannsynlig hvis du ikke spiser for mye gulrøtter.

Gulrot ernæringsfakta / 100g

 • Kalorier: 41 Kcal
 • Total fett: (<0%)
 • Natrium: (3%)
 • Totalt karbohydrater: (3%)
 • Kostfiber: (10%)
 • Protein: (2%)
 • Kalsium: (3%)
 • Jern: (2%)
 • Kalium: (7%)
 • Folsyre: (5%)
 • Niacin: (6%)
 • Pantotensyre: (5%)
 • Riboflavin: (4%)
 • Tiamin: (6%)
 • Vitamin A: (93%)
 • Vitamin B6: (11 %)
 • Vitamin C: (7%)
 • Vitamin E: (3%)
 • Vitamin K: (11%)
 • Kobber: (5%)
 • Magnesium: (3%)
 • Mangan: (6%)
 • Fosfor: (5%)
 • Sink: ( 2%)
 • Kolesterol: (0%)

% er en prosentandel av anbefalt daglig mengde.

Show Buttons
Hide Buttons