Er kakao sunt? 11 gode grunner

Er kakao sunt? 11 gode grunner

kakao sunt

1. Kakao bidrar til å forhindre kreft.

Kreft er den nest største dødsårsaken i verden. Når frie radikaler og miljøgifter skader celler, kan de forårsake farlige mutasjoner som kan forårsake kreft. Forskere har imidlertid oppdaget antioksidanter, stoffer som hjelper kroppen å bekjempe frie radikaler og kreftrisiko. Denne kraftige planteforbindelsen finnes i en rekke frukt og grønnsaker.

Kakao har flere antioksidanter enn mange andre matvarer. Kakao er spesielt rik på polyfenoler, flavonoider og niacin, som beskytter celler mot skade og bakterier og forhindrer vekst av kreftceller.

En studie fant at kakao kan stoppe veksten av prostatakreftceller uten å påvirke veksten og funksjonen til friske celler.

2. Kakao er bra for blodtrykkshelsen.

Forbruk av kakao har vist seg å senke blodtrykket ved å utvide blodårene og beskytte mot de skadelige effektene av oksidativ skade.

En studie hos friske mennesker fant at jo høyere konsentrasjon av flavanoler, desto større effekt har kakao på å senke blodtrykket. For eksempel hadde folk som spiste mørk sjokolade med mye flavonoler betydelig større fordeler enn de som spiste hvit sjokolade uten flavonoler.

Dette antyder at kakao kan bidra til å senke blodtrykket. Vær imidlertid oppmerksom på at kakao bare skal brukes som et tillegg til et behandlingsregime for høyt blodtrykk og ikke bør brukes i stedet for et godkjent legemiddel. Rådfør deg med en profesjonell lege.

3. Kakao er bra for hjernens helse.

En annen fordel med kakao er hjernens helsemessige fordeler. Eksperter sier at flavanolene i kakao kan forhindre eller redusere mange av tegnene på aldersrelatert kognitiv tilbakegang.

Polyfenolene og flavonoider i kakao har vist seg å forbedre hjernens funksjon og øke blodstrømmen til hjernen, og forhindre nevrodegenerative sykdommer som demens og Alzheimers sykdom.

Flavanoler kan krysse blod-hjerne-barrieren og er involvert i biokjemiske veier som skaper nevroner og viktige molekyler for hjernens funksjon.

4. Kakao er bra for din psykiske helse.

Kakao kan forbedre humør og symptomer på depresjon, samt ha en positiv effekt på aldersrelatert mental forverring.

Den positive effekten på humøret er fordi flavanolene og tryptofan i kakao omdannes til serotonin, en naturlig stemningsstabilisator.

I tillegg fant en studie av eldre menn at å spise sjokolade forbedret den generelle psykologiske helsen.

5. Kakao gir sunt fiber.

Ikke bare får fiber deg til å føle deg mett, det hjelper også med sunne avføring og riktig fordøyelsesfunksjon.

Studier har vist at mennesker som regelmessig bruker kakao har kortere avføring og mindre forstoppelse enn de som ikke gjør det.

6. Kakao bidrar til å forhindre hjertesykdom og hjerneslag.

Kakao kommer også hjertet til gode. I tillegg til å bekjempe frie radikaler og forebygge kreft, har polyfenolene og flavanolene i kakao antiinflammatoriske egenskaper som bidrar til å forbedre hjertehelsen.

Flavonoider i kakao kan bidra til å forhindre utvikling av kardiovaskulær sykdom, spesielt ved å forhindre blodpropp og oppbygging fra å blokkere blodstrømmen i blodårer og arterier.

Kakao har også egenskaper som kan redusere risikoen for slag.

Flavonolene i kakao forbedrer nitrogenoksidnivået i blodet, som slapper av og utvider arterier og blodkar, og forbedrer blodstrømmen.

Kakao har vist seg å senke dårlig LDL -kolesterol, forbedre blodsukkeret og redusere betennelse. Disse egenskapene er knyttet til redusert risiko for hjerteinfarkt, hjertesvikt og hjerneslag.

En gjennomgang av en studie av 157 809 mennesker fant at å spise mer sjokolade var forbundet med en lavere risiko for hjertesykdom og hjerneslag. Disse resultatene antyder at kakaobasert sjokolade kan ha en beskyttende effekt på hjertet.

7. Kakao hjelper mot type 2 diabetes.

Flavanolene i kakao kan være til fordel for symptomene på diabetes type 2. Å spise for mye sjokolade er definitivt ikke bra for blodsukkerkontrollen, men kakao har antidiabetiske egenskaper.

Forbruk av flavanolrik kakao kan forbedre insulinfølsomheten og blodsukkerkontrollen og redusere betennelse.

Til tross for disse lovende resultatene, er det nødvendig med forsiktighet, siden noen studier har innvendinger. Personer med diabetes bør konsultere en spesialist.

8. Kakao er bra for tenner og hud.

Flere studier har undersøkt kakaos beskyttende effekter mot tannråte og tannkjøttsykdom. Kakao inneholder mange forbindelser med antibakterielle og immunstimulerende egenskaper som kan bidra til oral helsefordeler.

I en studie hadde mus infisert med orale bakterier gitt kakaoekstrakt en betydelig reduksjon i hulrom sammenlignet med mus som bare fikk vann.

Imidlertid inneholder de fleste kakaoproduktene vi spiser sukker. Derfor er munnhelsefordelene ved kakao begrenset til produkter som ikke inneholder sukker.

I tillegg har det blitt funnet at kakaopolyfenoler gir betydelige fordeler for huden.

Regelmessig inntak av kakao har vist seg å bidra til hudens blodsirkulasjon og forbedre hudens fuktighet.

9. Kakao hjelper til med å lindre bronkial astma.

En annen fordel med kakao er dens bronkiale helseegenskaper. Kakaobønner inneholder xantin og teofyllin, som kan lindre bronkospasme og åpne innsnevrede bronkier. Det kan ha anti-astmatiske egenskaper og er nyttig for behandling av en rekke allergier, inkludert astma.

En studie fant at kakaopulver inneholder teobromin, som kan ha anti-astma egenskaper.

10. Kakao hjelper til med vektkontroll.

Studier har vist at fordelene med kakao kan inkludere forebygging av fedme. Forbruk av kakao kan bidra til å regulere lipidmetabolismen og kan redusere syntesen av fettsyrer.

Husk imidlertid at å spise kakao, som inneholder mye sukker og fett, er skadelig for vekttap.

11. Andre helsemessige fordeler med kakao

 • Kakao kan fremskynde helbredelsen. Kakaoekstrakt er også kjent for sine terapeutiske og sårhelende egenskaper ved fremstilling av naturlige medisiner.
 • Kakao kan redusere kronisk utmattelsessyndrom. Kakao kan bidra til å frigjøre nevrotransmittere som serotonin i hjernen, så det kan ha en beroligende effekt hos mennesker som lider av kronisk tretthet.
 • Kakao hjelper mot magnesiummangel. Å spise kakao regelmessig kan bidra til å forhindre bivirkninger av magnesiummangel.

Bivirkninger av kakao

Kakao inneholder koffein, så overdreven forbruk kan føre til økt vannlating, søvnløshet, uregelmessig hjerterytme, gastroøsofageal reflukssykdom, diaré og mer.

Kakao kan forårsake allergiske reaksjoner hos visse mennesker. Symptomene inkluderer hudreaksjoner, migrene og fordøyelsesbesvær.

Kakao kan samhandle med visse medisiner. Sørg for å konsultere en profesjonell lege.

Ernæringsfakta for kakao / 100g

 • Kalorier: 228 Kcal
 • Fett: 14 g (18%)
 • Natrium: 21 mg (1%)
 • Karbohydrater: 58 g (21%)
 • Kostfiber: 37 g (132%)
 • Protein: 20 g (40%)
 • Kalsium: 128 mg ( 10%)
 • Jern: 13,86 mg (77%)
 • Kalium: 1524 mg (32%)
 • Folsyre: 32 mcg (8%)
 • Niacin: 2,185 mg (14%)
 • Pantotensyre: 0,254 mg (5%)
 • Riboflavin: 0,241 mg ( 19%)
 • Tiamin: 0,078 mg (6%)
 • Vitamin B6: 0,118 mg (9%)
 • Vitamin K: 2,5 mcg (2%)
 • Kobber: 3,788 mg (421%)
 • Magnesium: 499 mg (125%)
 • Mangan: 3,837 mg ( 167%)
 • Fosfor: 734 mg (105%)
 • Selen: 14,3 mcg (26%)
 • Sink: 6,81 mg (62%)
 • Kolesterol: 0 mg (0%)
 • Koffein: 230 mg

% er en prosentandel av anbefalt daglig mengde.

Show Buttons
Hide Buttons