Er kiwi sunt? 18 gode grunner

Er kiwi sunt? 18 gode grunner

kiwi sunt

1. Kiwi hjelper med astma.

Kiwis høye vitamin C-innhold kan bidra til å behandle astma. En studie fant at inntak av kiwi har en beskyttende effekt på barn med astma.

En annen studie fant at næringsstoffer fra vitamin C og E forbedrer lungefunksjonen hos barn.

Kiwi er effektivt for å forbedre luftveissykdommer som astma. Hvis du vil nyte denne effekten, er det lurt å spise kiwi en eller to ganger i uken.

Dessuten har kiwi effekten av å øke immuniteten. Denne frukten bekjemper oksidativt stress og fremmer en gunstig immunrespons.

2. Kiwi fremmer fordøyelsen.

Fiber av kiwi har en egenskap som fremmer fordøyelsen. Fiber kurerer forstoppelse og diaré.

Kiwi inneholder kalium, en viktig elektrolytt som hjelper fordøyelsessystemet.

Actinidine, et enzym som finnes i kiwi-frukt, hjelper også fordøyelsen. Dette fremmer fordøyelsen av proteiner.

Disse egenskapene til kiwi støtter rollen som et fordøyelsesmiddel.

3. Kiwi hjelper til med å behandle kreft.

I en studie viste kiwiekstrakter positive effekter på orale kreftceller. Denne frukten reduserte også DNA-oksidasjonsskader.

Kiwi’s vitamin C bekjemper fritt oksygen. Økte frie radikaler øker kreftrisikoen.

Også kiwifibrene er spesielt nyttige for å bekjempe kreft i fordøyelsessystemet.

Andre viktige forbindelser i kiwi inkluderer sulforafan, isocyanat og indol. Dette er kjent for å hemme virkningen av kreftfremkallende stoffer.

4. Kiwi hjelper til med å forbedre hjertehelsen.

Kiwi er rik på kalium, et viktig næringsstoff for hjertehelsen. I en studie hadde personer som spiste 4069 mg kalium om dagen en 49 prosent lavere risiko for å dø av hjertesykdom.

Å spise kiwifrukt kan også bidra til å senke blodtrykksnivået. Å spise to til tre kiwier om dagen kan føre til blodplatehyperaktivitet og lavere plasmalipidnivåer.

5. Kiwi hjelper til med å behandle diabetes.

Studier viser at å inkludere kiwi i kostholdet ditt kan forbedre blodsukkerresponsen. Denne frukten inneholder ca. 5 g glukose i 100 g. Derfor er effekten på blodsukkeret liten.

Også fiberegenskapene til denne frukten hjelper til med å kontrollere blodsukkernivået.

6. Kiwi hjelper med betennelse.

Kiwien inneholder et peptid som heter Kisper, som er kjent for å bekjempe betennelse. Studier har vist at dette peptidet bekjemper betennelse i tykktarmvev.

7. Kiwi hjelper deg med å gå ned i vekt.

Kiwi har mindre kalorier. Den inneholder også veldig lite fett, men er rik på fiber. Disse funksjonene er ideelle for vekttap dietter.

8. Kiwi bidrar til å forbedre synet og helsen.

Kiwi har en antioksidant effekt. Denne frukten er rik på vitamin C, en kraftig antioksidant. Denne antioksidanten holder cellene og vevet i øynene sunne.

Kiwi er også en flott kilde til lutein og zeaxanthin, to kraftige antioksidanter som forbedrer øyehelsen.

De viktigste fordelene med lutein og zeaxanthin er å forhindre makuladegenerasjon assosiert med aldring.

9. Kiwi er bra for å forbedre leverhelsen.

Spesifikke forbindelser i kiwi har vist seg å behandle alkoholfri fettleversykdom (NAFLD). NAFLD er en leversykdom forårsaket av opphopning av overflødig fett i leveren og er ikke forårsaket av alkoholforbruk.

Denne kiwiforbindelsen, kalt PQQ, har vist seg å forhindre progresjon av NAFLD hos mus matet med høyt fett.

10. Kiwi hjelper deg med å sove.

Å spise kiwi før du legger deg, kan forbedre søvnkvaliteten. I en fire ukers studie fikk 24 menn to kiwier en time før leggetid. Søvnkvaliteten har forbedret seg med 42% i denne perioden.

I tillegg har den totale søvntiden økt med 13%, og sjansen for å kunne sove natta uten å våkne økes med 5%.

11. Kiwi er bra for huden din.

Kollagen er et viktig næringsstoff som støtter hudens struktur og styrker bein. Kiwis vitamin C er en viktig ingrediens i kollagensyntese i kroppen. Hvis du spiser kiwi, kan du støtte hudstrukturen og hydrere den.

Dessuten kan kiwis antiinflammatoriske effekter og fordeler med vitamin C være gunstig for personer med kviser og redusere talgproduksjonen i porene.

12. Kiwi er bra for å øke immuniteten.

Kiwis rike vitamin C stimulerer kroppens immunrespons. Faktisk inneholder kiwifrukter omtrent 230% av det anbefalte daglige inntaket av vitamin C.

Kiwi har også fordelen av antioksidanter. Antioksidanter hjelper til med å fjerne frie radikaler fra kroppen og redusere oksidativt stress. Til slutt kan det beskytte kroppen mot betennelse og sykdom.

13. Kiwi hjelper til med å redusere blodpropp.

Kiwi kan redusere blodpropp. En studie fra Universitetet i Oslo fant at å spise to til tre kiwier om dagen reduserer risikoen for blodpropp betydelig. Det har også vist seg å redusere nivået av fett i blodet. Forskere sier at effekten ligner på den daglige dosen av aspirin for å forbedre hjertehelsen.

14. Kiwi hjelper deg med å håndtere blodtrykket.

Kiwi har effekten av å håndtere blodtrykket. Ifølge en studie kan kiwi fysiologisk aktive stoffer senke blodtrykket. På sikt kan risikoen for høyt blodtrykk, som hjerneslag eller hjerteinfarkt, reduseres.

15. Kiwi bidrar til å redusere DNA-skade.

Kiwi har et kjennetegn ved å redusere DNA-skade. Oksidativt stress gjør at kroppen har mange frie radikaler. Det kan forårsake DNA-brudd i denne prosessen.

Kiwi inneholder antioksidanter som kan redusere oksidativt stress. En studie viste at folk som konsumerte kiwier, forbedret evnen til å reparere DNA alene. Dette betyr at kiwier kan bidra til å forhindre livsstilssykdommer som tykktarmskreft, som er nært knyttet til DNA-skade.

16. Kiwi er rik på magnesium og kalium.

En av de mange fordelene med kiwi er at den er rik på magnesium og kalium. Høyere innhold av disse essensielle forbindelsene bidrar til å forbedre muskelfunksjonen og energinivået. Kiwi har 20% mer kalium enn banan. Dette essensielle mineralet opprettholder blodtrykket og reduserer risikoen for nyrestein, osteoporose og hjerneslag.

17. Kiwi bidrar til å forbedre hjernens funksjon.

Kiwi inneholder folsyre, som er viktig for å forhindre hjernefeil hos babyer før og etter fødselen. En annen fordel med kiwi er at de inneholder serotonin. Serotonin hjelper til med læring, minne og søvn.

18. Kiwi hjelper til med å balansere alkalisk.

Kiwi er en frukt med alkaliske egenskaper. Den alkaliske kroppen reduserer risikoen for leddgikt og osteoporose og balanserer kroppens helse.

Kiwi-bivirkninger / forholdsregler

 • En allergisk reaksjon kan oppstå på grunn av kiwiinntak.
 • Studier har vist at overspising av kiwi kan føre til ødem. Anafylaksi kan også forekomme hos mennesker som spiser for mye kiwi. Utslett, astma og urtikaria kan forekomme.
 • Oralt allergisyndrom (OAS) kan oppstå hvis du spiser mye kiwi. OAS kan forårsake hevelse i munn, lepper og tunge. Det forårsaker også prikking og kløe i munnen.
 • Personer som bruker en stor mengde kiwi hver dag, kan utvikle hudsykdommer som dermatitt.
 • Å spise mye kiwi kan forårsake akutt pankreatitt. Denne frukten er rik på kalium, serotonin, vitamin C og E. Å spise store mengder av disse ingrediensene kan endre nivået av triglyserid i blodet og forårsake langvarig skade på bukspyttkjertelen.
 • En av bivirkningene av kiwifrukt inkluderer oppkast, kvalme og diaré.
 • Mange studier viser at denne frukten har soppdrepende effekter og kan samhandle med visse andre medisiner. Typiske legemidler er antikoagulerende, aspirin, heparin, blodplater og ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler. Derfor vil en person som bruker et bestemt legemiddel definitivt trenge å oppsøke lege.

Næringsinnhold per 100 g kiwi

 • Kalorier: 61 kcal
 • Totalt fett: 0,5 g
 • Kolesterol: 0 g
 • Natrium: 3 mg
 • Styrke: 312 mg
 • Sukker: 12 g
 • Kostfiber: 3 g
 • Protein: 1,1 g
 • Vitamin C: 92,7 mg
 • Jern: 0,3 mm
 • Vitamin B6: 0,1 mg
 • Magnesium: 17 mg
 • Kalsium: 34 mg
 • Vitamin E: 1,46 mg
 • Folsyre: 34ug
Show Buttons
Hide Buttons