Er laks sunt? 18 gode grunner

Er laks sunt? 18 gode grunner

laks sunt

1. Laks er rik på omega-3 fettsyrer.

Laks er en av de beste kildene til EPA, DHA.

I motsetning til de fleste andre fettstoffer, anses omega-3 fett som essensielle. Med andre ord, kroppen kan ikke produsere den, så den bør konsumeres fra dietten.

EPA, DHA har flere helsemessige fordeler, som redusert betennelse, redusert blodtrykk, redusert kreftrisiko og forbedret funksjon av cellene som utgjør arteriene.

2. Laks er en stor proteinkilde.

Laks er rik på protein av høy kvalitet.

Protein, som omega-3 fett, er et viktig næringsstoff i kostholdet ditt.

Proteiner spiller en rekke viktige roller i kroppen, inkludert å hjelpe kroppen til å helbrede, beskytte beinhelsen og opprettholde muskelmasse under vekttap og aldring.

Laks inneholder 22 til 25 gram protein.

3. Laks er rik på vitamin B.

Laks er en stor kilde til vitamin B.

Laks inneholder vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), vitamin B5 (pantotensyre), vitamin B6, vitamin B9 (folsyre) og vitamin B12.

Vitamin B hjelper til med å omdanne inntatt mat til energi, produsere og reparere DNA og redusere betennelse. Laks er mest vanlig i vitamin B3 (niacin) og vitamin B6. Vitamin B3 bidrar til å senke kolesterolnivået, og vitamin B6 forbedrer hjernens helse. Laks er også rik på B12 som er viktig for hjerne- og nervesystemfunksjoner, hormonbalanse og ulike metabolske funksjoner.

4. Laks er rik på kalium.

Laks har ganske høyt kaliuminnhold.

Det er kjent at laks inneholder mer kalium enn samme mengde bananer.

Potarium hjelper med å kontrollere blodtrykket og reduserer risikoen for hjerneslag.

I tillegg hjelper kalium med å kontrollere blodtrykket og forhindre overdreven vannretensjon.

Studier viser at personer som mangler kalium har høyere blodtrykk enn vanlige mennesker.

5. Laks inneholder selen.

Selen regnes som spormineraler, og bare en liten mengde er nødvendig i kroppen. Likevel er det viktig å få nok selen fra kostholdet ditt.

En av de viktigste funksjonene til selen er å opprettholde skjoldbruskfunksjonen. Dette viktige spormineralet beskytter skjoldbruskkjertelen mot oksidativ skade under skjoldbruskhormonsyntese.

6. Laks inneholder astaxanthin, en antioksidant.

Astaxanthin er en forbindelse relatert til sterke helseeffekter. Astaxanthin er en av karotenoidfamilien av antioksidanter.

Den rosa fargen på laks kommer fra tilstedeværelsen av astaxanthin, en karotenoid antioksidant. I motsetning til andre karotener og karotenoider, omdannes ikke astaxanthin til retinoider i menneskekroppen.

Astaxanthin er en antioksidant som er bra for å forebygge kardiovaskulære, immun-, inflammatoriske og nevrodegenerative sykdommer.

Astaxanthin er også kjent for å forhindre hudskader og hjelpe til med aldring.

7. Laks kan redusere risikoen for hjertesykdom.

Laks er en rik kilde til omega-3 fettsyrer (EPA og DHA) og kalium. kalium og omega-3 og 6 fettsyrer bidrar sterkt til hjertehelsen ved å redusere arteriell betennelse, senke kolesterol og opprettholde blodtrykksnivået. Potarium hjelper med å kontrollere blodtrykket og forhindre overdreven væskeretensjon. Derfor kan det å spise laks regelmessig redusere risikoen for hjerte-relaterte sykdommer som hjerteinfarkt, hjerneslag, arytmi og høyt blodtrykk.

8. Laks kan hjelpe deg med å kontrollere vekten din.

Å spise laks hjelper deg ofte å gå ned i vekt og vedlikeholde den.

Etter å ha spist proteinrike matvarer som laks, er stoffskiftet høyere enn andre matvarer.

Studier viser at omega-3 fett kan fremme vekttap og redusere magefett hos overvektige.

Laks er også ganske lite kalorier.

Avslutningsvis kan det å spise laks bidra til å kontrollere vekten ved å redusere appetitten, øke stoffskiftet og øke insulinfølsomheten.

9. Laks kan bidra til å bekjempe betennelse.

Laks kan være et kraftig våpen mot betennelse.

Mange eksperter mener at betennelse er årsaken til de fleste kroniske sykdommer, inkludert hjertesykdom, diabetes og kreft.

Studier har vist at å spise laks bidrar til å redusere betennelsesmarkører hos mennesker som er i fare for å utvikle disse sykdommene.

10. Laks kan hjelpe hjernens helse.

Studier viser at å innlemme laks i kostholdet ditt kan forbedre hjernens funksjon.

Laksens DHA fungerer med vitamin A, vitamin D og selen for å forbedre hjernens funksjon. Omega-3 fettsyrer kan hjelpe med sykdommer som Alzheimers og Parkinsons sykdom. Å spise laks under graviditet kan også forbedre fosterets hjerneutvikling og helse.

Sunn fet fisk og fiskeoljer har vist seg å redusere depressive symptomer, beskytte fosterets hjernehelse under svangerskapet og redusere aldringsrelatert hukommelsestap.

En studie av personer over 65 år viste at å spise fisk mer enn to ganger i uken reduserer aldringsrelaterte hukommelsesproblemer med 13 prosent langsommere.

En annen studie fant at folk som spiser fisk regelmessig har mer gråstoff enn hjernen til normale mennesker.

11. Laks kan hjelpe kroppen din til å kontrollere søvnen.

Laks inneholder en aminosyre kalt tryptofan. I følge MedlinePlus-nettstedet til National Library of Medicine er tryptofan en essensiell aminosyre. Tryptofan hjelper til med å produsere melatonin og serotonin. Med andre ord spiller den en viktig rolle i kroppsfunksjoner som humørkontroll og søvnsyklus.

12. Laks hjelper til med å reparere skadet vev.

Laks er en god proteinkilde. Komponentene i kroppens bein, muskler, brusk, hud og blod krever protein. Proteiner hjelper kroppen med å bygge og reparere vev etter skade, beskytte beinhelsen og opprettholde muskelmasse. Det opprettholder også en sunn metabolsk hastighet og forbedrer bentetthet og styrke.

13. Laks hjelper til med å behandle kreft.

Laks regnes som en supermat basert på innholdet av omega-3 fettsyrer. Medisinsk har omega-3 fettsyrer vist seg å ha en betydelig effekt på kreftceller og kan drepe svulster. Omega-3 fettsyrer kan hjelpe med visse kreftformer, for eksempel hudkreft, prostatakreft, endetarmskreft, leverkreft, UVB-indusert hudkreft og hjernesvulster.

14. Laks hjelper til med å bekjempe betennelse i leddene.

Laksens omega-3 fettsyrer hjelper til med å redusere ulike inflammatoriske leddtilstander, inkludert slitasjegikt. Laks inneholder en liten gruppe proteiner som kalles fysiologisk aktive peptider. En av disse fysiologisk aktive peptidene, kalt kalsitonin, er kjent for å øke, regulere og stabilisere kollagensyntese i menneskelig slitasjegiktbrusk.

15. Laks hjelper deg med å forbedre synet ditt.

Laks, som er rik på omega-3 fettsyrer og vitamin A, er en god mat for øynene dine. Regelmessig forbruk av laks kan hjelpe til med å behandle tørre øyne og aldringsrelatert makuladegenerasjon (AMD).

16. Laks er bra for huden din.

Laks er bra for hudens helse på grunn av tilstedeværelsen av fettsyrer og vitamin A. Disse sunne fettene forbedrer hudens kvalitet og helse. Omega-3 fettsyrer, sammen med karotenoid antioksidanter i astaxanthin, reduserer skaden på de frie radikaler som forårsaker aldring betydelig.

17. Laks er bra for immunitet.

Kombinasjonen av omega 3, selen, vitamin A og D er nøkkelen til å forbedre immuniteten. Å spise laks mer enn to ganger i uken kan redusere risikoen for kroniske sykdommer som hjertesykdom, diabetes og kognitiv tilbakegang.

18. Laks er spesielt god under svangerskapet.

Å spise laks under graviditet eller amming kan fremme hjernens utvikling av fosteret. Årsaken er at laks er rik på umettet fett, DHA.

Show Buttons
Hide Buttons