Er løk sunt? 18 gode grunner

Er løk sunt? 18 gode grunner

løk sunt

1. Løk hjelper til med å forhindre kreft.

En studie utført av et universitet fant at rødløk er effektivt til å ødelegge bryst- og tykktarmskreftceller. Løk inneholder høye nivåer av quercetin og anthocyaniner. Disse to forbindelsene bidrar til disse egenskapene.

Løk aktiverer stier som fører til at kreftceller dreper seg selv. Dette skaper et ugunstig miljø for kreftceller å leve og hemmer veksten av kreftceller.

Det er også vist at personer som spiser mer løk har lavere risiko for kreft.

2. Løk hjelper til med å senke blodsukkernivået.

Løk har egenskaper som senker blodsukkernivået. En studie har vist at løkekstrakt kan bidra til å senke blodsukkernivået. Denne studien ble utført på diabetiske rotter og resultatene var positive.

En av svovelforbindelsene i løk (S-metylcystein) og quercetin kan ha gunstige effekter på blodsukkeret. Løk hadde imidlertid bare en positiv effekt når de ble tatt sammen med diabetestoffet metformin.

En annen studie fant at polyfenoler i løk hadde en positiv rolle i blodsukkerkontrollen.

3. Løk er bra for å fremme sunn fordøyelse.

En av de mange fordelene med løk er at de støtter fordøyelseshelsen. Fordøyelsesfordelene med løk skyldes inulin, en fiber som er tilstede i løk. Inulin fungerer som en matkilde for gunstige bakterier i tarmen. Å forbruke denne fiberen hjelper kroppen din med å opprettholde gode nivåer av sunne bakterier.

Imidlertid kan tiosulfinatene i løk skade disse gunstige bakteriene. Dette er fordi den har antibakterielle egenskaper. Så hvis du er følsom overfor de antibakterielle egenskapene til løk, må du sannsynligvis konsultere legen din.

En annen fordel med løk er deres løselige fiber, oligofruktose, som har vist seg å forebygge og behandle forskjellige typer diaré. I tillegg kan fytokjemikalier i løk redusere risikoen for magesår.

Løkets naturlige prebiotika kan også bidra til å lindre forstoppelse. Selv om det er behov for mer forskning, er det kjent å hjelpe til med å behandle magesmerter og mage-tarmhelse.

Det er kjent at løk forårsaker migrene og oppblåsthet hos noen mennesker. I dette tilfellet, kontakt en profesjonell lege.

4. Løk hjelper til med å opprettholde beinhelsen.

Løk kan forhindre aldersrelatert osteoporose. En sveitsisk studie fant at forbindelser i løk (GPCS) kan redusere tap av bein.

En annen studie fant at kvinner som regelmessig spiste løk hadde 5% mer beinmasse enn kvinner som ikke gjorde det. Løkforbruk har også vist seg å ha en gunstig effekt på bentettheten hos kvinner over 50 år.

Løkquercetin er kjent for å hemme aktiviteten til leukotrien og prostaglandiner, som er en av årsakene til leddgikt. Løkforbruk har også vist seg å være gunstig for behandling av leddsmerter.

5. Løk hjelper til med å forbedre hjertehelsen.

Flavonoider i rødløk kan bidra til hjertehelsen. Løk er rik på organisk svovel, noe som kan bidra til å forhindre hjertesykdom. En argentinsk studie fant at inntak av organiske svovelforbindelser som finnes i løk, kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. Løk inneholder tiosulfinater, som fungerer som naturlige blodfortynnere og reduserer risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag.

Quercetin i løk er også kjent for å støtte hjertesykdommer. Quercetin gir antioksidanter og betennelsesdempende egenskaper som fremmer hjertehelsen.

Løk har også muligheten til å forbedre kolesterolnivået. Dette gagner til slutt hjertet. En studie rapporterer at flavonoider i løk hjelper til med å senke LDL (dårlig kolesterol) nivåer.

Ikke bare det, løk er også gunstig for å forhindre høyt blodtrykk. Studier på kaniner har vist at løk kan forhindre aterosklerose. Løk oppnår dette ved å forbedre fibrinolytisk (en prosess som fjerner små blodpropper) aktivitet.

6. Løk hjelper til med å forhindre betennelse og andre allergier.

Quercetin og andre flavonoider i løk har betennelsesdempende egenskaper. Løk behandler også allergier ved å forhindre at celler frigjør histamin. Antihistaminegenskapene til quercetin kan også bidra til å redusere tett nese.

Løk har antibakterielle egenskaper. En studie fant at løkekstrakt arbeidet mot tannråte og andre allergifremkallende bakterier, Streptococcus mutans og Streptococcus sobrinus. Løk har også antibiotiske egenskaper som kan akselerere sårtilheling.

7. Løk bidrar til å forbedre immunforsvaret.

Løk inneholder selen, som stimulerer immunforsvaret. Dette mineralet forhindrer overdreven immunrespons som kan forårsake bivirkninger. Immunceller med mangel på selen utvikler seg og reproduserer ineffektivt.

Løk har også fordeler ved behandling av forkjølelse. Du kan også lage løket te for å behandle forkjølelse. Denne teen hjelper med å øke immuniteten og forhindre sykdom. Den eneste måten å lage te på er å kutte en løk og koke den i vann for å drikke. Det fungerer som en rask kur mot forkjølelse og andre plager. Det er enda bedre hvis du legger til andre ingredienser som ingefær i tillegg.

De antiinflammatoriske egenskapene til løk kan også bidra til å forbedre astma. Denne effekten kan tilskrives quercetin. Grovt sett inneholder løk 40 mg quercetin.

8. Løk hjelper til med å fremme respiratorisk helse.

Løk er en gunstig mat for pasienter med luftveisproblemer som astma og allergisk rhinitt.

De antiinflammatoriske egenskapene til løk hjelper også til å lindre luftveisproblemer.

9. Løk bidrar til å forbedre søvnen.

Studier har vist at løk inneholder prebiotika, som kan forbedre søvn og redusere stress. Når de gunstige bakteriene i tarmen fordøyer prebiotisk fiber, frigjør de metabolske biprodukter. Disse biproduktene kan påvirke hjernens funksjon og indusere søvn.

10. Løk er bra for øyehelsen.

Egenskapene til løk er gunstig for øyehelsen. Svovelet i løk forbedrer linsens helse. Dette stimulerer produksjonen av et protein kalt glutation som fungerer som en antioksidant. Høyere glutationnivåer er forbundet med redusert risiko for glaukom, makuladegenerasjon og grå stær.

I tillegg støtter selen i løk vitamin E i øynene, og vitamin E beskytter øyets celler.

11. Løk er bra for oral helse.

Løk inneholder tiosulfinater og tiosulfonater, som bidrar til å redusere bakteriene som forårsaker tannråte. Den spises best rå. Dette er fordi matlaging kan ødelegge noen av disse fordelaktige forbindelsene.

Denne grønnsaken er også rik på vitamin C, som kan holde tennene sunne.

En ulempe med løk er imidlertid at de kan forårsake dårlig ånde. Derfor anbefales det å pusse tennene etter å ha spist løk.

12. Løk hjelper til med å forhindre blodpropp.

Løk inneholder en forbindelse som kalles rutin som forhindrer blod i å koagulere. Tallrike studier har vist at rutin er en potent antitrombotisk forbindelse.

Rutinen i løk hjelper til med å blokkere enzymer som frigjøres når blodpropp dannes.

13. Løk hjelper til med å fremme hjernens helse.

Studier har vist at antioksidanter i løk binder seg til skadelige giftstoffer i hjernen og skyller dem ut av kroppen. Og svovelforbindelser i løk kan redusere aldersrelatert hukommelsestap. Det er funnet at løkekstrakt opprettholder hippocampus. Noen av disse egenskapene kan imidlertid gå tapt under tilberedningen. Derfor kan du nyte disse fordelene enda mer hvis du spiser rå.

14. Løk hjelper til med å redusere oksidativt stress.

Kinesiske studier viser at å spise løk kan bidra til å kontrollere oksidativt stress. Quercetin i denne grønnsaken kan bidra til å forhindre sykdommer relatert til oksidativt stress. Det beskytter også DNA mot skader forårsaket av oksidativt stress.

En annen argentinsk studie tilskrev løkenes evne til å redusere oksidativt stress på grunn av dets antiinflammatoriske og antioksidantegenskaper.

15. Løk er bra for å lindre symptomer på overgangsalderen.

Løk hjelper med overgangsalderen fordi de støtter leverhelsen og fjerner avfallshormoner. Tilstrekkelig kalsiuminntak i denne perioden er også viktig. Løk inneholder også kalsium, så de kan være nyttige i denne forbindelse.

16. Løk har anti-aldringsegenskaper.

En av de mange fordelene med løk er deres anti-aging egenskaper. Antioksidante vitaminene A, C og E bekjemper skadene forårsaket av skadelige UV-stråler og forhindrer skade på frie radikaler som forårsaker for tidlig aldring av huden. Løk er også en av de rikeste kildene til quercetin, en kraftig antioksidant som kan holde huden din rynkefri.

17. Løk hjelper til med å behandle kviser.

De antibakterielle og antiinflammatoriske egenskapene til løk kan ha fantastiske effekter på huden din. Den har kraftige egenskaper som beskytter huden mot kviser som forårsaker bakterier og andre hudinfeksjoner.

18. Løk er bra for å fremme hårvekst.

Den viktigste årsaken til at løk er bra for hårvekst, er fordi de inneholder svovel. Dette svovelet stimulerer kollagenproduksjonen, som hjelper til med å produsere sunne hudceller og hårvekst.

Løk bivirkninger / forholdsregler

 • Løk senker blodsukkernivået, noe som kan senke blodsukkernivået for lavt hos diabetikere, så du bør sjekke blodsukkeret ditt før du spiser.
 • Løk brukes til å behandle mange mage-tarmlidelser, men i overkant kan de forårsake mage-tarmirritasjon, oppkast og kvalme.
 • Enkelte mennesker kan oppleve irritasjon og utslett i ansiktet eller huden når de bruker løk til hudpleie. Derfor anbefales det å teste på et lite område av huden før bruk.
 • Forbruk av løk kan forårsake halsbrann.
 • Løk etterlater dårlig ånde etter inntak på grunn av sin sterke smak, noe som kan skyldes sitt høye svovelinnhold.
 • Løk kan redusere systolisk og diastolisk blodtrykk. Derfor må personer som tar medisiner for blodtrykk være forsiktige når de tar dem.
 • Forbruk av løk kan hemme blodpropp på grunn av antikoagulerende egenskaper. Derfor bør personer som er involvert i blodpropp være forsiktige når de svelges. Sørg for å konsultere legen din.

Ernæringsfakta om 1 løk

 • Kalorier: 40 Kcal (2%)
 • Karbohydrater: 9,34 g (7%)
 • Protein: 1,1 g (2%)
 • Total fett: 0,1 g (0,5%)
 • Kolesterol: 0 mg (0%)
 • Kostfiber: 1,7 g (4,5%)
 • Folsyre: 19 μg (5%)
 • Niacin: 0,116 mg (1%)
 • Pantotensyre: 0,123 mg (2,5%)
 • Pyridoksin: 0,12 mg (9%)
 • Riboflavin: 0,027 mg (2%)
 • Tiamin: 0,046 mg (4%)
 • Vitamin C: 7,4 mg (12%)
 • Vitamin E: 0,02 mg (<0%)
 • Natrium: 4 mg (<0%)
 • Kalium: 146 mg (3%)
 • Kalsium: 23 mg (2%)
 • Kobber: 0,039 mg (4%)
 • Jern: 0,21 mg (3%)
 • Magnesium: 10 mg (2,5%)
 • Mangan: 0,129 mg (5,5%)
 • Fosfor: 29 mg (4%)
 • Sink: 0,17 mg (1,5%)
Show Buttons
Hide Buttons