Er olivenolje sunt? 13 gode grunner

Er olivenolje sunt? 13 gode grunner

olivenolje sunt

1. Olivenolje er rik på sunt fett.

Olivenolje er en naturlig olje ekstrahert fra oliven, frukten av oliventreet. Cirka 14% av olivenolje er mettet fett og 11% er flerumettet, slik som omega-6 og omega-3 fettsyrer.

Hovedfettsyren i olivenolje er et enumettet fett kalt oljesyre, som utgjør 73% av det totale oljeinnholdet. Studier har vist at oljesyre reduserer betennelse og har gunstige effekter på gener assosiert med kreft.

2. Olivenolje har mye antioksidanter.

Olivenolje er veldig næringsrik. I tillegg til gunstige fettsyrer inneholder den vitaminene E og K. Den inneholder også kraftige antioksidanter.

Disse antioksidanter kan redusere risikoen for kronisk sykdom. Det hjelper også med å bekjempe betennelse og beskytter kolesterol i blodet mot oksidasjon.

3. Olivenolje har sterke betennelsesdempende egenskaper.

Kronisk betennelse er kjent for å være en hovedårsak til sykdommer som kreft, hjertesykdom, metabolsk syndrom, type 2 diabetes, Alzheimers, leddgikt og til og med fedme.

Studier har vist at oljesyre, den viktigste fettsyren i olivenolje, kan senke nivåene av viktige betennelsesmarkører som C-reaktivt protein (CRP).

En annen studie fant at antioksidanter i olivenolje kan undertrykke noen gener og proteiner som forårsaker betennelse.

4. Olivenolje hjelper til med å forhindre hjerneslag.

Et hjerneslag er forårsaket av blokkering av blodtilførselen til hjernen på grunn av blodpropp eller blødning. I store utviklede land er hjerneslag den nest vanligste dødsårsaken etter hjertesykdom.

En stor studie på 841.000 mennesker fant at olivenolje var en kilde til enumettet fett som har vært knyttet til redusert risiko for hjerneslag og hjertesykdom.

I en annen studie av 140 000 deltakere hadde de som spiste olivenolje en lavere risiko for hjerneslag enn de som ikke gjorde det.

5. Olivenolje hjelper til med å forbedre hjertehelsen.

Olivenolje inneholder et enumettet fett som kalles oljesyre, som har vært knyttet til forebygging av hjertesykdommer som aterosklerose, hjerteinfarkt, plakkoppbygging og hjerneslag.

Oljesyre har vist seg å senke blodtrykket, en av risikofaktorene for hjertesykdom og for tidlig død. Observasjonsstudier utført for flere tiår siden har vist at land i Middelhavet er mindre utsatt for hjertesykdom.

Etter å ha gjort omfattende undersøkelser av middelhavsdiet, fant de at olivenolje var en av nøkkelkomponentene i denne dietten.

En av de andre fordelene med olivenolje er at den senker betennelse og beskytter dårlig LDL-kolesterol mot oksidasjon. Dette forbedrer foringen av blodkar og kan bidra til å forhindre overdreven blodpropp.

Derfor anbefales det for hjertehelse å ta med mye olivenolje i kostholdet ditt.

6. Olivenolje hjelper til med å forhindre Alzheimers.

Alzheimers sykdom er den vanligste nevrodegenerative sykdommen i verden. En av hovedtrekkene er akkumulering av beta-amyloidplakk i hjerneceller.

Studier på rotter har vist at stoffer i olivenolje bidrar til å forhindre denne plakkoppbyggingen. Dette er imidlertid fortsatt en liten studie, så det er behov for mer forskning på effekten av olivenolje på Alzheimers.

7. Olivenolje kan redusere risikoen for diabetes type 2.

Olivenolje har vist seg å forhindre type 2-diabetes. Flere studier har vist at olivenolje har gunstige effekter på blodsukker og insulinfølsomhet.

I en klinisk studie på 418 friske mennesker reduserte et middelhavskosthold med olivenolje risikoen for type 2-diabetes med mer enn 40%.

8. Antioksidantene i olivenolje har kreftdempende egenskaper.

Kreft er en av de mest forferdelige sykdommene som truer helsen vår. Noen forskere sier at folk i middelhavsland har lavere risiko for noen kreftformer, og at olivenolje er grunnlaget.

En av de helsemessige fordelene med olivenolje er at den har antioksidantegenskaper. Antioksidanter kan redusere oksidativ skade fra frie radikaler, som antas å være en viktig årsak til kreft.

9. Olivenolje hjelper til med å behandle revmatoid artritt.

Revmatoid artritt er en sykdom preget av smertefulle ledd. Den eksakte årsaken er ukjent, men det innebærer at immunforsvaret angriper normale celler.

Olivenolje har vist seg å forbedre betennelsesmarkører og redusere oksidativt stress hos pasienter med revmatoid artritt. Olivenolje har en mer gunstig effekt når den brukes sammen med fiskeolje, som er en kilde til betennelsesdempende omega-3 fettsyrer.

I en studie ble det rapportert at olivenolje og fiskeolje forbedret leddsmerter hos personer med revmatoid artritt.

10. Olivenolje har antibakterielle egenskaper.

En av fordelene med olivenolje er at den inneholder mange næringsstoffer som kan hemme eller drepe skadelige bakterier. En av dem er Helicobacter pylori, som lever i magen og kan forårsake magesår og magekreft.

En studie fant at inntak av 30 gram olivenolje daglig kunne eliminere Helicobacter pylori-infeksjon hos 10-40% av mennesker på to uker.

11. Olivenolje støtter beinhelsen.

Polyfenolene i olivenolje kan forbedre bentettheten ved å redusere degenerasjon. Middelhavsdiet har også vært knyttet til lavere risiko for brudd hos eldre voksne.

12. Olivenolje hjelper synet.

En av fordelene med olivenolje er at den er til fordel for øyehelsen. Disse egenskapene skyldes det høye innholdet av vitamin A og antioksidanter i oliven. Denne karotenoidantioksidanten kan bidra til å bevare helsen til synsnerven ved å redusere aldersrelatert makuladegenerasjon og hemme dannelsen av grå stær. Olivenolje er også rik på vitamin E næringsstoffer.

13. Olivenolje er bra for fordøyelsen.

Olivenolje er rik på kostfiber. Dette er en viktig komponent i tarmen og fordøyelseshelsen. Å forbruke en tilstrekkelig mengde kostfiber kan bidra til å forhindre forstoppelse.

Bivirkninger / forholdsregler for olivenolje

Personer med planteallergi relatert til oliven og olivenblader kan utvikle allergisymptomer. Også, hvis du er gravid eller ammer, må du være forsiktig da sikkerhetsstudier fremdeles mangler.

Fordi olivenolje har evnen til å senke blodsukkeret og blodtrykket, bør det utvises forsiktighet hos de som tar medisiner assosiert med det. Sørg for å konsultere legen din.

Å forbruke for mye olivenolje kan blokkere galleblæren eller forårsake gallestein. Leveren vår produserer galle som akkumuleres inne i galleblæren. Men når kroppen vår har overflødig fett, begynner denne lagrede gallen å skille ut og emulgere den. Til slutt blir galleblæren tett eller gallestein utvikler seg i kroppen.

Overdreven inntak av olivenolje kan forårsake gastrointestinale problemer som diaré. Vi vet alle at olivenolje har kraftige avføringsegenskaper. Inntak av store mengder olivenolje kan imidlertid gjøre det helt ufordøyelig. Som et resultat kan det oppstå diaré.

Olivenolje inneholder mye fett, men høyt kalorier. Overdreven inntak av olivenolje kan forstyrre næringsbalansen, så den bør konsumeres i moderasjon med andre matvarer.

Denne artikkelen handler om olivenolje. Det kan være litt annerledes enn selve oliven. Dette handler om olivenolje, så les den nøye for å unngå misforståelser.

Show Buttons
Hide Buttons