Er rødbeter sunt? 19 gode grunner

Er rødbeter sunt? 19 gode grunner

Er rødbeter sunt

1. Rødbeter er en rik kilde til næringsstoffer og fiber.

Rødbeter inneholder vitaminene A, C og B. Det er også en god kilde til kalsium, jern, magnesium, kalium, mangan og fiber. De viktigste helsemessige fordelene med rødbeter kommer fra betainpigmentet, som gir dyp, rik farge.

Betaine har kraftige antioksidanter og inflammatoriske egenskaper. Rødbeter er også en kilde til gunstige flavonoider kalt antocyaniner.

2. Rødbeter kan også spises.

Bladene til denne grønnsaken har også mange fordeler. Rødbeter inneholder mer jern enn spinat. Rødbeter inneholder også mange mineraler og vitaminer, som er gunstige for helsen.

3. Rødbeter kan senke blodtrykket.

Det uorganiske nitratinnholdet i rødbeter omdannes til nitrogenoksid, noe som bidrar til å forbedre blodstrømmen. Det er gunstig for det kardiovaskulære systemet, hjelper til med å senke blodtrykket og forbedrer blodstrømmen.

Studier har vist at å spise rødbeter kan bidra til å senke blodtrykket. Fordelene kommer fra naturlige nitrater, som omdannes til nitrogenoksid i kroppen. Nitrogenoksid utvider blodkarene, forbedrer blodstrømmen og senker blodtrykket.

4. Rødbeter hjelper med betennelse.

Rødbeter hjelper til med å bekjempe betennelse. Å konsumere rødbeter med jevne mellomrom kan ha kraftige betennelsesdempende egenskaper.

Kolin er et viktig næringsstoff i rødbeter. Det opprettholder strukturen til cellemembraner, hjelper til med fettabsorpsjon og reduserer kronisk betennelse.

Også de betennelsesdempende egenskapene til rødbeter kan bidra til å bekjempe svulster og kan til og med være til nytte for kreft.

5. Rødbeter er bra for hjertehelsen.

Næringsstoffet betain som finnes i rødbeter, senker nivåene av homocystein, noe som kan være skadelig for blodårene. Forbruker rødbeter hjelper til med å forhindre hjerte- og karsykdommer fordi fiberen i rødbeter fjerner overflødig LDL-kolesterol fra veggene i blodkarene.

Også folsyre og vitamin B9 i rødbeter er bra for hjertet. Betaine hjelper også med å lindre angina smerter, kortpustethet, senke blodtrykket og forbedre vaskulærsystemet.

Ikke bare det, antioksidanter i rødbeter forhindrer opphopning av dårlig kolesterol i arterieveggene og beskytter muligens hjertet.

6. Rødbeter har anti-kreft egenskaper.

Kreftcellevekst i kreft i lunge-, hud- og tykktarm kan nøytraliseres av betacyaninpigmentet som oppnås når du spiser rødbeter. Rødbetextrakt blir studert for bruk ved behandling av kreft i bukspyttkjertel, bryst og prostatakreft. Studier har vist at betain er bra for å beskytte kroppen mot utvikling av noen kreftformer, som lunge, mage, tykktarm og brystkreft.

Noen undersøkelser antyder at rødbeter med rød farge kommer fra betacyanin, et plantepigment som kan bidra til å beskytte celler mot skadelige kreftfremkallende stoffer. I tillegg kan den unike fiberen som finnes i rødbeter bidra til å redusere risikoen for tykktarmskreft.

7. Rødbeter hjelper kroppen med å avgifte.

Rødbeter støtter avgiftning i kroppen og stimulerer immunforsvaret. Rødbetextrakt hjelper med å fjerne frie radikaler fra celler.

Studier har vist at rødbeter er en av de kraftigste antioksidantene av alle grønnsaker og frukt. Betainpigmentet i rødbeter hjelper til med avgiftningsprosessen. De nedbrutte giftstoffene kan binde seg til andre molekyler og skilles ut fra kroppen. Dette hjelper til med å rense blod og lever.

8. Rødbeter er bra for leverens helse.

Betain i rødbeter stimulerer leverfunksjonen. Rødbetextrakt forhindrer opphopning av fett i leveren. Dette reduserer oksidativt stressnivå.

Rødbeter er en effektiv måte å bli kvitt skadelige giftstoffer fra leveren. Metionin og glysinbetain forhindrer at fettsyrer akkumuleres i leveren. Betain i rødbeter hjelper til med å aktivere funksjonen til leverceller og beskytter levergalleveiene.

9. Rødbeter kan redusere risikoen for fødselsskader.

Rødbeter er bra for gravide fordi de er rike på vitamin B folsyre. Dette vitamin hjelper til med å utvikle spedbarnets ryggrad. Folatmangel kan forårsake en rekke tilstander som kalles nevralrørsdefekter. B-vitamin folinsyre reduserer risikoen for fødselsskader hos babyer.

10. Rødbeter reduserer risikoen for hjerneslag.

En annen fordel med rødbeter er deres hjerneslaghjelpende egenskaper. Kaliummangel i kroppen øker risikoen for hjerneslag, så kaliumrik rødbeter anbefales for å forbedre hjertehelsen.

Kalium slapper av blodkar og senker blodtrykket i hele kroppen. Når blodtrykket synker og blodkar og arterier slutter å trekke seg sammen, er det mindre sannsynlig at det dannes blodpropp.

11. Rødbeter er bra for mental helse.

Rødbeter er en god kilde til folsyre, også kjent som vitamin B9, som er viktig for hjernens helse. Folsyre fungerer med B12 for å hjelpe jernfunksjonen i kroppen og produsere røde blodlegemer.

Nitrogenoksydet som produseres i rødbeter bidrar til å øke blodgjennomstrømningen i kroppen. Dette forbedrer blodstrømmen til hjernens frontlobe. Når vi eldes, reduseres blodstrømmen til hjernen, noe som kan svekke kognitive evner. Å spise rødbeter kan redusere utviklingen av demens ved å forbedre oksygeneringen til hjernen.

Rødbeter inneholder også tryptofan, som slapper av og beroliger deg. I tillegg inneholder denne grønnsaken også betain, som brukes som et antidepressivt middel.

12. Rødbeter har immunforsterkende egenskaper.

Rødbeter inneholder vitamin C og fiber, som kan bidra til å øke immunforsvaret. Den er også rik på essensielle mineraler som kalium, som er viktig for helsen til nerve og muskelfunksjon.

I tillegg stimulerer rødbeter produksjonen av antistoffer og hvite blodlegemer, noe som kan bidra til å øke beinstyrken og styrke immunforsvaret.

13. Rødbeter er bra for seksuell helse.

Rødbeter inneholder mineralbor, som er direkte relatert til produksjon av humant kjønnshormon. Dette bidrar til å øke fruktbarheten og sædmobiliteten. Bor stimulerer også libido og produksjon av kjønnshormoner.

14. Rødbeter har anti-aldringsegenskaper.

En av de mange fordelene med rødbeter er deres anti-aging egenskaper. Rødbeter inneholder vitamin A, en antioksidant som kan beskytte øynene dine mot frie radikaler. Dette hjelper til med å forhindre aldersrelatert grå stær og reduserer makuladegenerasjon.

Mange studier viser at å spise mer plantebasert mat som rødbeter reduserer risikoen for fedme, diabetes og hjertesykdom. I tillegg senker de unike pigmenterte antioksidantene i rødbeter kolesterolnivået i kroppen og har anti-aldringsegenskaper.

15. Rødbeter kan forbedre helsen til huden.

Rødbeter har også fordeler for huden. Det er vist at rødbetforbruk forhindrer hudkreft.

Rødbeter er også en god kilde til vitamin C. Studier har vist at huden trenger vitamin C for å syntetisere kollagen. Vitamin C beskytter også huden mot de skadelige effektene av UV-stråler.

16. Rødbeter er bra for fordøyelseshelsen.

Regelmessig forbruk av rødbeter har vist seg å forbedre fordøyelsen og blodkvaliteten.

Fordi rødbeter inneholder mye fiber, kan de også bidra til å behandle divertikulitt. Gruppen som spiste mye fiber ble funnet å ha lavere risiko for divertikulitt. Fiber hjelper også til avføring og forbedrer fordøyelsessystemets generelle helse.

17. Rødbeter kan hjelpe til med å behandle anemi.

Vi vet alle at jernmangel forårsaker anemi. Det har vist seg å være spesielt høyt i jerninnhold i rødbeter.

Folsyre i rødbeter kan også bidra til å behandle anemi.

18. Rødbeter kan bidra til å forhindre grå stær.

Rødbeter er rike på betakaroten, noe som kan bidra til å redusere risikoen for grå stær. Rødbeter kan bidra til å forhindre aldersrelatert makuladegenerasjon.

19. Rødbeter er bra for å forebygge osteoporose.

Vi har allerede sett at nitratene i rødbeter omdannes til nitrogenoksid i kroppen. En studie fant at nitrogenoksid kan bidra til å forhindre visse livsstilsrelaterte sykdommer, inkludert osteoporose.

En annen grunn til at rødbeter er bra for behandling av osteoporose, er at den inneholder silika. Dette mineralet er nødvendig av kroppen for å utnytte kalsium effektivt. Å spise rødbeter regelmessig kan bidra til å forhindre osteoporose og andre relaterte sykdommer.

I tillegg hjelper betain med å senke nivåene av homocystein i kroppen. Overdreven akkumulering av homocystein kan øke risikoen for osteoporose, spesielt hos unge voksne.

Kalsium i rødbeter er også kjent for å bidra til å styrke bein og tenner.

Bivirkninger av rødbeter

Rødbeter inneholder mye oksalater, og disse matvarene kan redusere kalsiumabsorpsjonen. Å forbruke store mengder oksalat kan også forårsake nyrestein.

Rødbeter kan være til fordel for personer med høyt blodtrykk, men ikke de med lavt blodtrykk. Rødbeter er kjent for å bidra til å senke blodtrykket, så det kan være farlig for mennesker som har blitt medisinsk diagnostisert med lavt blodtrykk.

Rødbet er veldig gunstig for oss, da det gir mange næringsstoffer som vitaminer, mineraler, antioksidanter, phytonutrients, polyfenoler, kostfiber og mer. Imidlertid kan forbruk av rødbeter forårsake allergiske reaksjoner hos noen mennesker. Vanlige allergiske reaksjoner på rødbeter inkluderer hudutslett, elveblest, kløe og frysninger.

Ernæringsfakta per 100 g rødbeter

 • Kalorier: 43 Kcal
 • Total fett: 0,2 g (0%)
 • Natrium: 78 mg (3%)
 • Totalt karbohydrat: 9,6 g (3%)
 • Kostfiber: 2,8 g (10%)
 • Protein: 1,6 g (3%)
 • Kalsium: 16 mg (1%)
 • Jern: 0,8 mg (4%)
 • Kalium: 325 mg (7%)
 • Betain: 128,7 mg
 • Kolin: 6 mg
 • Folsyre: 109 mcg (27%)
 • Niacin: 0,334 mg (2%)
 • Pantotensyre: 0,155 mg (3%)
 • Riboflavin: 0,040 mg (3%)
 • Tiamin: 0,031 mg (3%)
 • Vitamin A: 2 mcg
 • Vitamin B6: 0,067 mg (5%)
 • Vitamin C: 4,9 mg (5%)
 • Vitamin E: 0,04 mg (<0%)
 • Vitamin K: 0,2 mcg (<0%)
 • Kobber: 0,075 mg (8%)
 • Magnesium: 23 mg (6%)
 • Mangan: 0,329 mg (14%)
 • Fosfor: 40 mg (6%)
 • Selen: 0,7 mcg (1%)
 • Sink: 0,35 mg (3%)
 • Kolesterol: 0 mg (0%)
Show Buttons
Hide Buttons