Er rødvin sunt? 16 gode grunner

Er rødvin sunt? 16 gode grunner

rødvin sunt

1. Rødvin er bra for det kardiovaskulære systemet.

Kardiovaskulær sykdom er verdens største dødsårsak, og står for nesten en tredjedel av dødsfallene årlig. Betennelse er en viktig faktor i utviklingen av hjertesykdom og er forbundet med mange kroniske sykdommer hos mennesker.

En studie fant at resveratrol i vin kan være forbundet med lavere risiko for hjertesykdom. Disse inkluderte problemer som blodpropp og betennelse som påvirker hjertets helse.

Både hjerteinfarkt og hjerneslag oppstår når blodårene blir tette, og resveratrol i rødvin bidrar til å forhindre blodpropp og skade på blodkar.

Det er også kjent at rødvin i gjennomsnitt inneholder 10 ganger flere polyfenoler enn hvitvin.

Imidlertid er det veldig viktig å spise i moderate mengder, da overskridelse av den anbefalte daglige mengden rødvin faktisk kan øke risikoen for hjertesykdom.

2. Rødvin har kreftdempende effekter.

Rødvin har vist seg å redusere risikoen for visse kreftformer. En studie fant at menn som regelmessig drakk moderat rødvin var mindre sannsynlig å utvikle prostatakreft enn de som ikke gjorde det. Den samme studien fant at rødvin var spesielt effektiv for å forhindre avansert eller aggressiv kreft.

I en annen studie fant forskere at moderat forbruk av rødvin reduserte lunge- og tykktarmskreftceller med henholdsvis omtrent 57% og 50%.

Moderat inntak av rødvin reduserer også risikoen for brystkreft. Dette er i kontrast til alle andre alkoholer som øker østrogennivået, noe som øker risikoen for brystkreft hos kvinner. Aromatase er et enzym som brysttumorer bruker til å produsere sitt eget østrogen. Fordi røde druer er aromatasehemmere, er de den beste maten for å hemme aromataseaktivitet.

3. Rødvin virker beskyttende mot slag.

En av fordelene med rødvin er slagforebygging. Å drikke rødvin i moderate mengder kan forhindre flere nevrologiske sykdommer. Disse kan inkludere hjerneslag, makuladegenerasjon og tenkningsevner.

I tillegg til de antiinflammatoriske egenskapene til rødvin, har resveratrol vist seg å hjelpe mot Alzheimers sykdom.

4. Rødvin bidrar til å kontrollere kolesterolnivået.

Kolesterol er et stoff som kan fås gjennom mat, men som også produseres av kroppen. Over tid bygger det dårlige kolesterolet, low-density lipoprotein (LDL) kolesterol seg opp inne i arteriene og danner plakk.

Denne plaketten kan ha mange potensielle negative effekter, for eksempel slag eller hjerteinfarkt, så det er viktig å iverksette tiltak. Resveratrol bidrar til å øke mengden godt kolesterol på grunn av dets evne til å redusere betennelse og forhindre koagulering.

5. Rødvin er bra for hudens helse.

De høye nivåene av antioksidanter i rødvin, når de påføres direkte på huden, hemmer veksten av bakterier som forårsaker akne og bidrar til å opprettholde en sunn hud. Antioksidanter forynger huden, øker hudens elastisitet og holder huden lys og strålende.

Å spise rødvin kan fremme blodsirkulasjonen og forhindre rynkedannelse og aldring av huden. Men hvis du drikker for mye, kan hormonstrømmen være i ubalanse, forårsake dehydrering av huden din og forverre sjansene for akne.

6. Rødvin er bra for hjernens helse.

Rødvin er en god mat for å opprettholde intelligens og kognitive evner. Studier har vist at moderate rødvinsdrikkere har en 23% lavere risiko for nevrologiske tilstander som demens eller Alzheimers sammenlignet med de som ikke gjør det.

En studie fant en sammenheng mellom rødvin og nevrodegenerative sykdommer som Alzheimers og Parkinson. Forskere har funnet ut at visse forbindelser som er igjen i tarmen etter å ha drukket vin forhindrer nevroners død, noe som kan forsinke utbruddet av disse sykdommene.

7. Rødvin er bra for å redusere risikoen for depresjon.

En av de unike fordelene med rødvin er dens antidepressive egenskaper. En universitetsstudie fant at resveratrol i rødvin kan brukes som en ny behandling for depresjon og angst.

Resveratrol har antistresseffekter, som blokkerer uttrykket av stressregulerende enzymer i hjernen.

8. Rødvin øker sunne tarmbakterier.

Milliarder mikrober lever inne i tarmen, og forskjellige bakterier spiller forskjellige roller. Noen av disse er gunstige for menneskekroppen, mens andre kan forårsake sykdom. Kontroll av disse tarmbakteriene er avgjørende for din generelle helse.

Studier har vist at rødvin kan bekjempe oksidativt stress og øke sunne tarmbakterier.

9. Rødvin bidrar til å forhindre tannråte.

En studie fant at rødvin kan bidra til å forhindre tannråte ved å hemme veksten av visse bakterier som finnes i orale biofilmer.

Polyfenolekstrakter i vin kan bremse veksten av bakterier som er ansvarlige for dannelse av plakett og hulrom. Rødvin kan bidra til å redusere disse bakteriene, men de beste tannhelsepraksisene kommer fra daglig tannhygiene. Børsting, tanntråd og regelmessige tannlegebesøk er de beste måtene å forhindre hulrom.

10. Rødvin øker omega-3-fettsyrenivået.

Studier har vist at mennesker som regelmessig bruker moderate mengder vin har høyere nivåer av omega-3 fettsyrer, uavhengig av fiskekonsum. Omega-3 bidrar til å redusere betennelse i kroppen og risikoen for mange kroniske sykdommer.

Et eksperiment antydet at polyfenol antioksidantkonsentrasjoner i vin kan stimulere syntesen av EPA og DHA. EPA og DHA er omega-3 fettsyrer som hovedsakelig finnes i fisk.

11. Rødvin har egenskapene til å forbedre bentettheten.

En av de mange fordelene med rødvin er dens forbedring av beinmineraltettheten. Å drikke moderat rødvin kan bidra til å forbedre bentettheten. Etter hvert som mennesker blir eldre, blir beinene våre tynnere og svakere. Studier har vist at å drikke vin i moderate mengder kan bidra til å redusere risikoen for osteoporose.

Osteoporose er den vanligste bensykdommen hos kvinner som har nådd overgangsalderen. Osteoporose gjør bein sprø og øker mottakeligheten for brudd.

Ett eller to glass vin om dagen kan beskytte kvinner mot tynning av bein. Moderat inntak av vin kan bidra til å forhindre osteoporose hos eldre kvinner.

12. Rødvin fremmer lang levetid.

Resveratrol er en polyfenol som oftest finnes i rødvin. Det er en kraftig antioksidant som finnes i røde druer og drueskall. Antioksidanter hjelper kroppen din med å bekjempe frie radikaler som kan skade celler og organer.

Studier har vist at resveratrol fremmer helse og levetid ved å øke aktiviteten til et protein som kalles sirtuin. Sirtuins er ansvarlige for å beskytte kroppen mot sykdommer forårsaket av aldring.

13. Rødvin bidrar til å forhindre fedme.

Vin inneholder en antioksidant som kalles resveratrol. Disse antioksidantene kan senke kolesterolnivået, hjelpe deg å gå ned i vekt ved å brenne magefett og redusere betennelse som vanligvis er forbundet med fedme.

14. Rødvin har immunforsterkende egenskaper.

En annen fordel med rødvin er at den støtter immunsystemet. Studier har vist at inntak av vin i moderate mengder kan øke immunsystemet. Å drikke vin i moderate mengder kan øke immunsystemet mot virus. Vin inneholder høye nivåer av antioksidanter i form av flavonoider som kan bekjempe virus sterkt.

Rødvin kan også hjelpe til med å behandle symptomene på influensa og forkjølelse. Polyfenolresveratrol kan forhindre at viruset formerer seg i kroppen.

15. Rødvin er bra for øyehelsen.

Rødvin fordeler også øyehelsen. Resveratrol som finnes i denne vinen er gunstig for øyehelsen. Resveratrol forhindrer aldersrelatert forringelse av øyemuskulaturen. En av disse aldringsrelaterte forverring av øyemuskler kalles makuladegenerasjon.

Makuladegenerasjon regnes som den viktigste årsaken til synstap. Resveratrol i rødvin forhindrer vekst av blodkar i øyet som kan forårsake makuladegenerasjon.

16. Rødvin hjelper med hårpleie.

Rødvin har mange fordeler for hårpleie.

 • Rødvinsforbruk forbedrer blodsirkulasjonen i hodebunnen, noe som reduserer hårtap, forhindrer hårsekken og stimulerer hårvekst.
 • Resveratrol, en kraftig polyfenol i rødvin, kan redusere betennelse og lindre effekten av hodebunnsirritasjon.
 • Moderat forbruk av rødvin bidrar til å styrke blodårene samtidig som det fremmer blodsirkulasjonen rundt hodebunnen. Dette hjelper til med å bli kvitt og forhindre flass.
 • Rødvin stimulerer veksten av keratin, en type fibrøst strukturelt protein. Dette proteinet, sammen med de forskjellige vitaminene og mineralene i rødvin, bidrar til å forhindre aldring av hår.

Bivirkninger av rødvin

Mange av helsemessige fordeler med rødvin som er nevnt ovenfor, er når de konsumeres med måte. Overdreven drikking har mange bivirkninger. Alkoholkonsum har vært knyttet til økt risiko for flere helseproblemer, inkludert høyt blodtrykk, skrumplever, allergiske reaksjoner, flere typer kreft, søvnmangel, brystkreft, hjerneskade, hjerteskade og betennelse i bukspyttkjertelen. Her er noen av bivirkningene.

 • En av bivirkningene av rødvin er en bakrus for vin. Spesielt rødvin har et høyere alkoholinnhold enn andre alkoholholdige drikker, så det kan forårsake bakrus.
 • En liten mengde rødvin beskytter hjertet, men en stor mengde har motsatt effekt. Regelmessig bruk av store mengder rødvin øker risikoen for hjerte- og karsykdommer og andre sirkulasjonssykdommer.
 • For store mengder vin kan øke risikoen for visse kreftformer. For høyt alkoholforbruk har vært knyttet til økt risiko for bryst, hals, lunge, lever og oral kreft.

Ernæringsfakta for rødvin / 100g

 • Kalorier: 85 Kcal
 • Fett: 0 g
 • Kolesterol: 0 mg
 • Natrium: 4 mg
 • Kalium: 127 mg
 • Karbohydrater: 2,6 g
 • Kostfiber: 0 g
 • Protein: 0,1 g
 • Kalsium: 8 mg
 • Jern: 0,5 mg
 • Vitamin B6: 0,1 mg
 • Magnesium: 12 mg

Som nevnt flere ganger ovenfor, er mange av fordelene med rødvin fordelaktige når de konsumeres i moderate mengder. Overdreven inntak har motsatt effekt. Personer med spesifikke sykdommer bør også rådføre seg med en spesialist før de spiser.

Show Buttons
Hide Buttons