Er sesamfrø sunt? 22 gode grunner

Er sesamfrø sunt? 22 gode grunner

sesamfrø sunt

1. Sesamfrø er en vegetarisk rett med høyt proteininnhold.

Sesamfrø er en god kilde til protein i kosten, og aminosyrer utgjør 20% av frøene. Derfor er sesamfrø perfekte for et proteinrik vegetarisk kosthold.

2. Sesamfrø hjelper til med å forhindre diabetes.

Sesamfrø inneholder magnesium og andre næringsstoffer som forhindrer diabetes.

Studier viser at magnesium kan ha en positiv effekt på å kontrollere diabetessymptomene.

Ekstrakter av fettsyrer og frø som er tilstede i sesamfrø, kan fremme bedre funksjon av reseptbelagte medisiner hos diabetespasienter, inkludert glybenklamid. Dette gjelder spesielt for personer som lider av type 2-diabetes. Sesamfrø gjør medisin mer effektiv i kroppen og kontrollerer insulin og glukose i blodet.

3. Sesamfrø hjelper til med å behandle anemi.

Sesamfrø er rike på jern. Derfor anbefales sesamfrø sterkt for personer som lider av anemi.

4. Sesamfrø er bra for kardiovaskulær helse.

Sesamfrø forhindrer aterosklerotiske lesjoner, som er nyttige for hjertehelsen.

Sesamfrø inneholder en antioksidant og betennelsesdempende forbindelse kalt sesamol.

Sesamfrø er rike på oljesyre, en enkelt umettet fettsyre, som hjelper til med å senke dårlig kolesterol og øke godt kolesterol i kroppen. Dette bidrar til å forhindre risikoen for koronar sykdom og hjerneslag.

5. Sesamfrø er nyttige for kreft.

Sesamfrø inneholder magnesium som har antikrefteffekter. Den inneholder også en kreftforbindelse som kalles fytat. Denne forbindelsen minimerer effekten av frie radikaler, et potensielt farlig metabolsk biprodukt i kroppen. Store mengder frie radikaler i kroppen forårsaker kreft som leukemi, tykktarmskreft, prostatakreft, brystkreft, lungekreft og kreft i bukspyttkjertelen, samt for tidlig aldring, hjertesykdom og kognitiv dysfunksjon. Derfor kan spising av sesamfrø forhindre disse sykdommene.

6. Sesamfrø er bra for fordøyelseshelsen.

Sesamfrø er rike på fiber, noe som hjelper med sunne fordøyelsessystemer. Høyt fiberinnhold hjelper jevn tarmfunksjon og lindrer forstoppelse.

7. Sesamfrø hjelper med revmatoid artritt.

Sesamfrø inneholder kobber, et viktig mineral i antioksidant enzymsystemet, som reduserer smerte og hevelse forbundet med leddgikt. Kobber hjelper også blodkar, bein og ledd.

8. Sesamfrø er bra for luftveiene.

Magnesium i sesamfrø forhindrer kramper i luftveiene for å forhindre astma og andre luftveissykdommer.

9. Sesamfrø beskytter mot strålingsskader.

En av de unike fordelene med å spise sesamfrø regelmessig er at det beskytter organer mot skadelige effekter av stråling fordi det inneholder en forbindelse som heter sesamol. Stråling kan forårsake cellemutasjoner som kan forårsake mange degenerative sykdommer. Sesamol-innhold beskytter DNA og forhindrer kreft fra cellemutasjoner.

10. Sesamfrø er bra for beinhelsen.

Sesamfrø inneholder sink som øker bentettheten og beinhelsen. Mangel på dette mineralet kan forårsake osteoporose. Sesamfrø er også en god kilde til kalsium, et essensielt spormineral for beinhelsen.

Sesam er et anbefalt kosthold for personer som allerede har beinsykdom. Sesamfrø reparerer ødeleggende bein som osteoporose eller beinskader. Det kan også styrke bein og fremme produksjonen av nye benmaterialer.

11. Sesamfrø er bra for oral helse.

Fettsyrer som er tilstede i sesamfrø kan ha konvergerende og antibakterielle effekter når de spaltes og frigjøres fra munnen når de tygges. En av de vanligste bakteriene som kan påvirke oral helse negativt, er streptococcus aureus. Å spise sesamfrø er direkte relatert til å redusere tilstedeværelsen av bakterier i munnen.

12. Sesamfrø bidrar til å ugyldiggjøre effekten av alkohol.

Sesamfrø hjelper til med å bryte ned skadelige effekter som forårsaker alkohol og kroppsavhengighet i leveren.

13. Sesamfrø er bra for din mentale helse.

Sesamfrø inneholder mange næringsstoffer som har stressavlastende egenskaper.

Mineraler som magnesium og kalsium fungerer som anti-kramper ved å kontrollere muskelfunksjon, sammentrekning og avslapning.

Tiamin (vitamin B1) har en beroligende effekt som hjelper med riktig nevrale funksjon. Denne vitaminmangel kan forårsake muskelkramper og depresjon.

Tryptofan er en essensiell aminosyre som er involvert i produksjonen av serotonin, en nevrotransmitter som styrer søvnmønster og stemninger. Hvis serotoninproduksjon og hjerneoverføring ikke er normal, kan det forårsake angst og depresjon.

14. Sesamfrø hjelper til med å senke kolesterolnivået.

Svarte sesamfrø hjelper til med å senke kolesterolnivået. Disse inkluderer to stoffer, Sesamine og Sesamolin, som tilhører en tekstilgruppe som heter Lignan. Lignan matvarer har en kolesterolsenkende effekt fordi de er rike på fiber.

Svarte sesamfrø inneholder også en planteforbindelse som kalles vegetabilske steroler som har en struktur som ligner på kolesterol. Svart sesaminntak reduserer ikke bare kolesterolnivået i blodet, men reduserer også risikoen for visse typer kreft.

15. Sesamfrø hjelper til med å redusere blodtrykket.

Høyt blodtrykk er et vanlig helseproblem for kvinner og menn i ulike aldre i dag. Studier viser at å spise sesamfrø kan bidra til å redusere høyt blodtrykk. Magnesium i sesamfrø hjelper til med å senke blodtrykket.

16. Sesamfrø er rike på fiber.

Sesamfrø er rike på fiber. Tilstrekkelig fiberinntak fremmer fordøyelsen, forhindrer visse typer kreft, gir hjertehelse og kontrollerer diabetes type 2.

17. Sesamfrø er bra for betennelse.

Sesamin, en forbindelse som finnes i sesamfrø, har betennelsesdempende egenskaper. Kronisk betennelse kan føre til fedme, kreft og øker risikoen for hjertesykdom og nyresykdom.

Kobberrike sesamfrø hjelper også med å bekjempe ulike inflammatoriske sykdommer som leddgikt. Kobber er også viktig for å styrke blodkarveggene. Dette er fordi jo tynnere karveggen er, desto mer sannsynlig er det at den sprekker. Det styrker også bein og ledd.

En annen fordel med å konsumere kobber er at det øker jerninntaket, ikke mineraler som er enkle å konsumere. Jern er hovedingrediensen i hemoglobin, og mangel på jern i kroppen kan føre til anemi. Kobber er viktig for å forhindre anemi og andre relaterte sykdommer. Dette sørger for at sirkulasjonen i kroppen fungerer optimalt, og at alle organer får den optimale mengden oksygen.

18. Sesamfrø er en rik kilde til vitamin B.

Sesamfrø er rike på vitamin B. Vitamin B er ansvarlig for forskjellige kroppsfunksjoner, som for eksempel stoffskiftefremmende og regulering av cellefunksjoner. Sesamfrø hjelper deg med å møte den daglige dosen av forskjellige vitamin B-grupper som tiamin, niacin, vitamin B6.

19. Sesamfrø hjelper til med å eliminere oksidativt stress.

Regelmessig forbruk av sesamfrø kan øke antioksidanter i blodet, lindre oksidativt stress og forhindre forskjellige kroniske sykdommer.

20. Sesamfrø bidrar til å forbedre immuniteten.

Sesamfrø er rike kilder til forskjellige næringsstoffer som selen, kobber, sink, jern, vitamin B6 og vitamin E, som spiller en viktig rolle i produksjonen av hvite blodlegemer for å bekjempe infeksjon.

21. Sesamfrø forbedrer metabolsk funksjon.

Metabolisme er kjernen i helse. Metabolisme holder kroppen sterk og gir et høyt energinivå som kan brukes internt til mobilfunksjon. Det øker også mobilitet og aktivitet og fremmer cellevekst. Den rike fiberen av sesamfrø forbedrer kroppens metabolske funksjon.

22. Sesamfrø hjelper hårvekst og hudhelse.

Sink er rik på sesamfrø, og er en viktig komponent i dannelsen av kollagen, en forbindelse som styrker og aktiverer hud, hår og muskelvev.

Sesamfrø inneholder også essensielle fettsyrer som omega 3, omega 6 og omega 9 som fremmer hårvekst.

Ernæringsfakta per 100 g sesamfrø

 • Energi 573Kcal (29%)
 • Karbohydrater 23,45 g (18%)
 • Protein 17,73 g (32%)
 • Totalt fett 49,67 g (166%)
 • Kolesterol 0 mg (0%)
 • Kostfiber 11,8 g (31%)
 • Folsyre 97 µg (25%)
 • Niacin 4,515 mg (28%)
 • Pantotensyre 0,050 mg (1%)
 • Pyridoksin 0,790 mg (61%)
 • Riboflavin 0,247 mg (19%)
 • Tiamin 0,791 mg (66%)
 • Vitamin A 9 IE (<1%)
 • Vitamin C 0 (0%)
 • Vitamin E 0,25 mg (2%)
 • Natrium 11 mg (1%)
 • Kalium 468 mg (10%)
 • Kalsium 975 mg (98%)
 • Kobber 4,082 mg (453%)
 • Jern 14,55 mg (182%)
 • Magnesium 351 mg (88%)
 • Mangan 2,460 mg (107%)
 • Fosfor 629 mg (90%)
 • Selen 34,4 µg (62,5%)
 • Sink 7,75 mg (70%)
Show Buttons
Hide Buttons