Er søtpotet sunt? 16 gode grunner

Er søtpotet sunt? 16 gode grunner

Er søtpotet sunt

1. Søtpoteter hjelper til med å forhindre vitaminmangel.

Vitamin A-mangel er et alvorlig problem, spesielt i utviklingsland. Helseeffekten av vitamin A-mangel er alvorlig og kan omfatte redusert motstand mot smittsomme sykdommer, økt smittsom sykelighet og tørre øyne.

Søtpoteter er en veldig viktig kilde til vitamin A fordi de inneholder høye nivåer av betakaroten. Betakaroten omdannes til vitamin A i leveren.

2. Søtpoteter hjelper til med å kontrollere diabetes.

Søtpoteters relativt lave glykemiske indeks betyr at søtpoteter slipper sukker sakte ut i blodet, i motsetning til andre stivelsesholdige matvarer. Denne jevne frigjøringen av sukker hjelper med å kontrollere individets blodsukkernivå slik at de ikke blir lave eller høye.

Fiberen i søtpoteter er også kjent for å være gunstig for diabetesbehandling. Søtpoteter er en fiberrik mat og har vist seg å senke blodsukkernivået hos mennesker med type I-diabetes.

Cirka 77% av søtpotetfiber er uoppløselig. Uoppløselig fiber er viktig for å fremme insulinfølsomheten, noe som hjelper til med å regulere mengden sukker i blodet.

I tillegg er søtpoteter en viktig kilde til magnesium, som har vist seg å minimere risikoen for å utvikle type II diabetes.

3. Søtpoteter hjelper deg med å håndtere stressnivået.

Søtpoteter inneholder betydelige mengder magnesium, et mineral som er viktig for normal kroppsfunksjon. En av de viktigste fordelene med magnesium er at det bidrar til å redusere stress og angst. Studier har vist at økt magnesiummangel i det moderne kostholdet er assosiert med en betydelig økning i tilfeller av depresjon. Noen studier har vist at magnesiummangel øker depresjon hos premenstruelle kvinner.

Studier har vist at økende inntak av magnesium beskytter hjernen mot angst og depresjon etter traumatisk skade. Redusert magnesium har vist seg å øke angstrelatert oppførsel og utvikle depresjon.

Magnesium har også vist seg å redusere søvnløshet hos eldre.

4. Søtpoteter har betennelsesdempende egenskaper.

Søtpoteter inneholder betydelige mengder vitaminer, som har kraftige betennelsesdempende egenskaper. Studier utført på lilla søte poteter har funnet at planteekstrakter har evnen til å hemme produksjonen av aktive inflammatoriske komponenter i kroppen.

Søtpoteter inneholder også mye kolin. En av de viktigste fordelene med kolin er at den reduserer betennelse ved å redusere kroppens inflammatoriske respons. Studier har vist at kolin er effektivt til terapeutisk hemning av utviklingen av systemisk betennelse i kroppen.

En annen studie fant at lilla søtpotetekstrakt inneholder antocyaniner, som er essensielle for å forhindre betennelse i tykktarmskreftceller og redusere celleproliferasjon i visse kreftceller.

5. Søtpoteter hjelper til med å forebygge og kontrollere kreft.

Studier har vist at lilla søte poteter har kreftbekjempende egenskaper. Disse søte potetene har elementer som kan hemme veksten av kreftceller ved å indusere apoptose av spesifikke kreftceller som bryst-, mage- og tykktarmskreft. I tillegg har høyt antocyanininnhold en positiv effekt på mage- og brystkreft.

I tillegg har tilstedeværelsen av karotenoider, som betakaroten i søtpoteter, blitt rapportert å ha en betydelig effekt på å redusere risikoen for prostatakreft hos menn.

6. Søtpoteter er bra for å forebygge sår.

Søtpoteter inneholder B-vitaminer, vitamin C, kalsium, kalium og betakaroten, som hjelper til effektivt å behandle magesår. Søtpoteter inneholder mye kostfiber, noe som gjør avføringen mer oppblåst og gjør avføring lettere. Søtpoteter forhindrer gassdannelse og forstoppelse, og reduserer sjansene for syredannelse og sårdannelse.

I tillegg har ekstrakter fra søtpoteter vist seg å ha frie radikaler som er viktige for sårtilheling i kroppen.

7. Søtpoteter bidrar til å minimere risikoen for hjerte- og karsykdommer.

En annen fordel med søtpoteter er at de hjelper med hjerte- og karsykdommer. Oksidasjon i kroppen fører til komplikasjoner som aterosklerose, som igjen kan føre til utvikling av flere hjerte- og karsykdommer. De høye polyfenolene i søtpotetekstrakt har vist seg å hemme oksidasjon hos mennesker, noe som reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer.

En annen vitenskapelig studie fant at de høye nivåene av antocyaniner i lilla søte poteter har muligheten til å redusere sjansene for kranspulsårssykdom.

I tillegg inneholder søtpoteter løselig fiber, som er nært knyttet til redusert risiko for hjerte- og karsykdommer.

8. Søtpoteter har antibakterielle egenskaper.

En annen fordel med søtpoteter er deres antibakterielle egenskaper. Mange vitenskapelige rapporter har konkludert med at søtpoteter har et visst nivå av antibakteriell aktivitet. Noen studier har funnet at ingredienser ekstrahert fra søtpotetblader har antibakterielle egenskaper mot bakterier og tyfus som forårsaker lungebetennelse.

9. Søtpoteter bidrar til å forbedre hår og hud.

Som nevnt ovenfor er søtpoteter rik på vitamin A. Den er også rik på vitamin C og vitamin E.

Studier har vist at inntak av vitamin E har potensial til å øke antall hår hos personer som lider av hårtap. Dette er fordi vitamin E inneholder antioksidantegenskaper som bidrar til å redusere oksidativt stress, en hovedårsak til hårtap.

Vitamin C er kjent som et effektivt hudmiddel som kan brukes til å behandle fotoalder og hyperpigmentering. Vitamin C er også effektivt i å nøytralisere oksidativt stress forårsaket av UV-eksponering. Kombinasjonen av vitamin C og E kan redusere risikoen for hudkreft. I tillegg er vitamin C viktig for syntesen av kollagen, hudens viktigste strukturelle protein. Mange studier har vist at vitamin C har betennelsesdempende egenskaper. Dette betyr at disse vitaminene kan hjelpe til med å håndtere hudsykdommer som kviser og fremme sårtilheling på huden.

Vitamin A har vist seg å være effektivt i behandling og pleie av solskadet hud. Studier har vist at vitamin A kan bidra til å redusere hastigheten på naturlig cellulær aldring og hemme fotograferingen av huden.

10. Søtpoteter er bra for fordøyelsen.

Søtpoteter inneholder store mengder fiber, som er kjent for å forbedre fordøyelsen så vel som tarmhelsen. Mange avføringsmidler som brukes i dag er laget av fiber. Med andre ord kan inntak av søtpoteter øke inntaket av fiber som trengs for å fremme riktig fordøyelse. I tillegg kan det høye fiberinnholdet i søtpoteter bidra til å forhindre forstoppelse hos både barn og voksne.

11. Søtpoteter hjelper til med å kontrollere blodtrykket.

En av de mange fordelene med søtpoteter er deres blodtrykksregulerende egenskaper. Søtpoteter er rike på både magnesium og kalium, noe som hjelper til med å kontrollere blodtrykket. Studier har vist at høyere kaliuminntak reduserer blodtrykket, noe som reduserer sjansene for hjerneslag eller kranspulsårsproblemer.

En studie fant at en magnesiummangel i kroppen øker risikofaktorene for å utvikle høyt blodtrykk.

12. Søtpoteter kan øke fruktbarheten.

Den høye dosen vitamin A i søtpoteter gjør det til en ideell mat for kvinner i fertil alder å konsumere for å forbedre fruktbarheten. Studier har vist at vitamin A spiller en viktig rolle i å forbedre fruktbarheten.

Søtpoteter inneholder også jern, et viktig mineral for å fremme fruktbarhet hos kvinner i fertil alder. Ifølge rapporter er anemi eller jernmangel en av årsakene til infertilitet hos kvinner. En annen studie fant at økt jerninntak reduserte risikoen for ovulatorisk infertilitet.

13. Søtpoteter er bra for synet ditt.

Søtpoteter inneholder en stor mengde vitamin A. De fleste av oss vet at vitamin A er bra for synet ditt, men du vet kanskje ikke nøyaktig hvordan dette vitaminet forbedrer synet ditt. Studier har vist at vitamin A er viktig for dannelsen av pigmentet som er ansvarlig for lysabsorpsjon. Vitamin A er også viktig for å opprettholde riktig struktur på netthinnen. Vitamin A-mangel kan føre til dårlig syn og nattblindhet.

I tillegg har andre øyesykdommer, inkludert tørre hornhinner, hornhinnesår og konjunktiva, også vært knyttet til vitamin A-mangel.

Søtpoteter er også en viktig kilde til vitamin C og E. En studie utført i India fant en signifikant sammenheng mellom vitamin C-mangel og utvikling av grå stær. Andre studier har funnet at både vitamin C og E kan være effektive for å bekjempe oksidativt stress som forårsaker øyekatarakt.

14. Søtpoteter kan hjelpe deg med å gå ned i vekt.

En annen fordel med søtpoteter er at de hjelper deg med å styre vekten din. Søtpoteter inneholder fiber for å øke mettheten og hjelpe til med å kontrollere vekten. Studier har vist at pektin, en av de viktigste løselige kostfibrene i søtpoteter, er effektivt for å redusere matinntaket, redusere vektøkning og øke aktiviteten til metthetshormonet i kroppen.

Vitenskapelige studier har funnet at høyere fiberinntak er sterkt korrelert med vekttap. Økt forbruk av søtpoteter kan også hjelpe til med vekttap ved å øke fiberinntaket.

15. Søtpoteter er bra for å forbedre hukommelsen.

Studier har vist at anthocyaninene i lilla søte poteter har hukommelsesforbedrende egenskaper. Dette er takket være antocyaniner antioksidantegenskaper.

Søtpoteter er også en god kilde til vitamin C og A. Begge næringsstoffene er essensielle for å støtte immunfunksjonen, noe som er spesielt viktig i kald- og influensasesongen.

I tillegg inneholder søtpoteter mangan, et mineral som hjelper til med kollagenproduksjon og fremmer hud- og beinhelsen.

16. Søtpoteter hjelper til med å behandle bronkitt.

Søtpoteter har visse næringsstoffer som kan bidra til å holde kroppen varm. Det hjelper til med å behandle bronkitt og andre relaterte komplikasjoner. Disse positive effektene kan tilskrives vitamin C, jern og andre næringsstoffer.

Bivirkninger / forholdsregler for søtpoteter

Søtpoteter er veldig rike på vitamin A. Vitamin A kan være giftig hvis det konsumeres i overkant. Imidlertid er vitamin A i søtpoteter relativt trygt, da det hovedsakelig består av betakaroten og karotenoider.

Søtpoteter inneholder oksalater. Det er bekymring for at dette kan bidra til utvikling av kalsiumoksalat nyrestein, som er nyrestein. Oksalater er naturlige stoffer som finnes i mange matvarer, inkludert frukt og grønnsaker. Forskning sier at oksalater i de fleste tilfeller er trygge. Imidlertid anbefales det for personer som er forbundet med nyrestein, å bytte til en diett med lite oksalat. Personer relatert til dette bør sørge for å konsultere en profesjonell lege.

Ernæringsfakta per 100 g søtpotet

 • Kalorier: 86 Kcal
 • Totalt fett: 0,05 g (0%)
 • Kolesterol: 0 mg (0%)
 • Natrium: 55 mg (2%)
 • Totalt karbohydrat: 20,12 g (7%)
 • Kostfiber: 3 g (11%)
 • Protein: 1,57 g (3%)
 • Kalsium: 30 mg (2%)
 • Jern: 0,61 mg (3%)
 • Kalium: 337 mg (7%)
 • Kolin: 12,3 mg
 • Folsyre: 11 mcg (3%)
 • Niacin: 0,557 mg (3%)
 • Pantotensyre: 0,8 mg (16%)
 • Riboflavin: 0,061 mg (5%)
 • Tiamin: 0,078 mg (6%)
 • Vitamin A: 709 mcg (79%)
 • Vitamin B6: 0,209 mg (16%)
 • Vitamin C: 2,4 mg (3%)
 • Vitamin E: 0,26 mg (1%)
 • Vitamin K: 1,8 mcg (2%)
 • Kobber: 0,151 mg (17%)
 • Magnesium: 25,00 mg (6%)
 • Mangan: 0,258 mg (11%)
 • Fosfor: 47 mg (7%)
 • Selen: 0,6 mcg (1%)
 • Sink: 0,3 mg (3%)
Show Buttons
Hide Buttons