Er spinat sunt? 11 gode grunner

Er spinat sunt? 11 gode grunner

Er spinat sunt?

1. Hold huden, håret og neglene sunne.

Vitamin A i spinat kan beskytte huden din mot ultrafiolette stråler. Det bekjemper oksidativt stress som oppstår i dermis og holder huden sunn. Du kan få sunn hud ved å spise spinat regelmessig spinat.

Spinat er rik på magnesium og jern. Magnesium og jern kan forbedre hårets helse. Jernmangel er relatert til hårtap. Jernrik spinat kan bidra til å forhindre hårtap.

Også spinat inneholder biotin, et mineral som hjelper til med å behandle ødelagte eller sprukne negler.

2. Det kan hjelpe deg med å gå ned i vekt.

Noen studier viser at spinat kan hemme appetitten. Overvektige kvinner mistet 43% mer vekt etter inntak av 5 g spinatekstrakt i tre måneder, viste rapporten.

Dessuten reduserte trangen til å spise søt mat med 95%. Spinatekstrakter inneholder vanligvis tilacoids som finnes i grønne planter.

3. Reduser kreftrisiko.

Glykoglyserlipider i spinat kan spille en viktig rolle for å forebygge kreft. Det kan potensielt redusere kreftrisikoen ved å hemme tumorvekst.

Noen studier har vist at vitamin A i spinat er knyttet til redusert brystkreftrisiko. Å spise spinat mer enn to ganger i uken (eller vitamin A-rike gulrøtter) reduserer forsiktig risikoen for brystkreft.

Dessuten er spinat en hårkjøttgrønnsak. Studier har vist at kryssende grønnsaker er bra for kreftforebygging. Spinat er rik på karotenoider (som lutein og zeaxanthin) som kan bidra til å behandle kreft.

4. Det er bra for behandling av diabetes.

Spinat fremmer metthet og reduserer glukoserespons etter måltider. Dette er fordi spinat har høyt fiber- og fuktighetsinnhold.

Spinat inneholder også nitrat. Denne forbindelsen har vist seg å bidra til å forhindre insulinresistens. Det kan også lindre betennelse, en viktig risikofaktor for diabetes.

En annen grunn til at spinat kan være en del av et diettdiett, er lave karbohydratnivåer. Sammenlignet med stivelsesgrønnsaker er spinat en ikke-stivelsesgrønnsak med lave karbohydratnivåer. Derfor er det kjent at en diett som inneholder spinat kan senke blodsukkernivået.

Lavt karbohydratnivå kan bidra til å kontrollere glukosenivået, men så langt er det nødvendig med mer nøyaktig forskning.

5. Hjelper med å kontrollere blodtrykket.

Nitratet av spinat er et godt næringsstoff. Denne forbindelsen forbedrer endotelfunksjonen og senker blodtrykksnivået for å fremme hjertehelsen.

Dessuten kan spinatnitrat avlaste arteriell stivhet, noe som kan føre til høyt blodtrykk.

Proteiner i spinat er nyttige ved behandling av høyt blodtrykk og kan redusere risikoen for hjertesykdom.

Også magnesium i denne grønnsaken kan kontrollere blodtrykket. Dette mineralet slapper av og utvider blodkarene for å fremme blodstrømmen.

6. Det er bra for synet ditt.

Spinat inneholder to viktige antioksidanter, lutein og zeaxanthin, som er kjent for å være effektive for å forbedre synet. Denne forbindelsen bekjemper frie radikaler og reduserer risikoen for grå stær og aldringsrelatert makuladegenerasjon.

7. Det er bra for beinene dine.

Spinat er nyttig for beinhelsen. Spinat er rik på to næringsstoffer, vitamin K og kalsium, som er viktige for beinstyrken.

Lavt kalsiuminntak forårsaker osteoporose. Kalsiuminntak er relatert til beinmasse, bentap og bruddrate.

8. Det er bra for fordøyelsen.

Spinat inneholder fiber. Fiber har flere fordeler:

Ifølge forskning kan fiber holde mettheten lenger. Det hjelper også å fremme fordøyelsen fordi det hjelper maten å bevege seg gjennom fordøyelsessystemet.

9. Det kan bidra til å behandle astma.

Oksidasjonsstress har en viktig effekt på astma. Spinat inneholder vitamin C, en kraftig antioksidant som kan bekjempe oksidativt stress. Dette kan bidra til å behandle astma.

Mye lutein og zeaxanthin i de grønne bladene av spinat kan også bidra til å behandle astma.

Spinat vil imidlertid trenge litt mer forskning på astmabehandling. Mer forskning er nødvendig for å forstå effekten av kostholdet ditt på astma og andre allergier. Bare se på det som en referanse.

10. Det hjelper med å utvikle fosteret.

Spinat inneholder folsyre, et viktig næringsstoff for fosterutvikling. Dette næringsstoffet reduserer risikoen for fostrets nervesystemdefekter.

Noen studier viser at jern i spinat kan bidra til å forhindre for tidlig fødsel og undervekt.

11. Hjelper med å forbedre hjernens funksjon.

Spinat hjelper til med å lindre stress og depresjon. Denne effekten skyldes spinatens evne til å senke kortikosteroider i blodet (hormoner involvert i stressreaksjoner).

Andre næringsstoffer i spinat, vitamin K, folsyre, lutein og betakaroten, er også kjent for å fremme hjernens helse og langsom kognitiv tilbakegang.

Bivirkninger av spinat / forholdsregler

Spinat er rik på essensielle næringsstoffer. De fleste studier har vist helsemessige fordeler. Imidlertid kan overdreven inntak av spinat forårsake følgende bivirkninger:

1. Risikoen for nyrestein kan øke.

Spinat inneholder mye oksalat. Dette kan føre til kalsiumoksalatstein i kombinasjon med kalsium. Spinat inneholder oksalat, en forbindelse som kan danne bergarter i kroppen hvis den konsumeres for mye.

Derfor må personer med nyresykdom og steiner være forsiktige med å spise spinat.

100 g spinat inneholder ca. 970 mg oksalat.

Kokende spinat kan redusere oksalatkonsentrasjonen til en viss grad. Kalsiumbasert mat (som tofu og ost) kan også brukes med spinat for å forhindre dannelse av stein. Det kan imidlertid variere fra stat til stat. Derfor, hvis du inkluderer spinat i kostholdet ditt, må du oppsøke lege.

2. Det kan forstyrre blodfortynnere.

Spinat inneholder mye vitamin K, et mineral som reduserer effektiviteten til blodfortynnere. Blodfortynnere administreres vanligvis for å forhindre hjerneslag. Derfor må personer relatert til blodfortynnere være forsiktige med å spise spinat.

K-vitamin i spinat spiller en viktig rolle i trombedannelsen. Derfor bør du være forsiktig med å ta vitamin K når du bruker blodfortynnere. Vitamin K-rik spinat kan forstyrre medisiner (som warfarin) som hjelper med blodfortynning.

Warfarin er en blodfortynner som er foreskrevet til personer som risikerer å danne skadelige blodpropper. Vitamin K har vist seg å redusere effektiviteten av warfarin. En person relatert til blodfortynnere må konsultere lege før du tar spinat.

Men spinat inneholder også mange andre viktige vitaminer og mineraler. Vitamin K hjelper også til med å forhindre arteriell forkalkning, koronar hjertesykdom, kreft og osteoporose. Derfor kan spinat være en god mat hvis den ikke er relatert til blodfortynnere.

3. Det kan forstyrre mineralabsorpsjonen.

Studier viser at å spise mat rik på oksalat kan hemme mineralopptaket.

Oksalat i spinat kan forstyrre absorpsjonen av mineraler som kalsium. Å spise en stor mengde spinat kan forårsake problemer i kroppens absorpsjon av kalsium.

4. Det kan forverre symptomene på gikt.

I følge en studie inneholder spinat purin, en forbindelse som kan forverre gikt symptomer. Mer forskning er nødvendig for nøyaktig informasjon om dette. Derfor kan personer med gikt symptomer trenge å oppsøke lege før de spiser spinat.

Også noen studier antyder at overdreven inntak av spinat kan føre til at blodtrykket og blodsukkernivået blir for lavt.

Ytterligere informasjon

Den dødelige dosen av oksalat hos mennesker varierer fra 15 til 30 gram. Få mennesker spiser for mye spinat på kort tid, så ikke bekymre deg for mye.

Spinat kan spises rå. Imidlertid kan det være nødvendig med forsiktighet hvis du har nyrestein eller tar visse medisiner (for eksempel blodfortynnere).

Som spinat inneholder tomater oksalat. Derfor kan personer som er utsatt for nyrestein eller legemiddelinteraksjoner, måtte være forsiktige med å spise tomater.

Spinat i seg selv skader ikke magen. Men hvis du spiser mye spinat for raskt på kort tid, kan fiberinntaket ditt plutselig øke. Dette kan føre til midlertidig urolig mage.

Show Buttons
Hide Buttons